Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Regionalna razina kviza 
Mreža čitanja

SUBOTICA – Danas (petak, 8. ožujka) u podne će diljem Hrvatske, ali i u Subotici, biti održana druga, regionalna razina kviza za poticanje čitanja i kreativnosti Mreža čitanja. Online kviz znanja rješavat će čak 690 srednjoškolaca među kojima je i 36 učenika iz subotičkih škola – Gimnazije Svetozar Marković, Politehničke i Srednje medicinske škole. 
»Radujemo se ovako lijepom broju mladih ljudi koji čitaju i umrežavaju se sa svojim vršnjacima te im želimo najprije da i dalje uživaju u čitanju, toj blagodatoj aktivnosti, a također i svima puno uspjeha u daljnjem natjecanju«, kaže koordinatorica kviza u Subotici Bernadica Ivanković. 
Tema za školsku 2023./24. godinu je »U mreži odrastanja: izazovi i prepreke«, a učenici su uz djelo iz prve razine natjecanja, knjigu Zorana Žmirića Hotel Wartburg za današnje natjecanje trebali pročitati i djelo Marjane Satrapi Perzepolis. 
Kviz za poticanje čitanja i kreativnosti Mreža čitanja organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici ga provodi Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s NIU Hrvatska riječ.

Sveta obitelj nagrađena na FEST-u

BEOGRAD – Hrvatski film Sveta obitelj redateljice Vlatke Vorkapić dobio je dvije nagrade na ovogodišnjem, 52. FEST-u u Beogradu – nagradu za najbolji scenarij i nagradu publike za najbolji europski film koju podržava Delegacija Europske unije u Srbiji. Scenarij filma potpisuju Slavica Šnur i Vorkapić. Film je imao premijeru u okviru FEST-ova Glavnog natjecateljskog programa. U filmu igraju: Luna Pilić, Judita Franković, Ivan Čuić, ali i poznati srpski glumac Nikola Đuričko. Sveta obitelj je hrvatsko-srpska koprodukcija koju potpisuju Interfilm i Zillion Film.

Izložba tri umjetnice 
Snagom svetog Josipa

SUBOTICA – Otvorenje zajedničke izložbe Snagom svetog Josipa tri subotičke umjetnice: Jozefine Skenderović, Josipe Križanović i Josipe Dević, je u petak, 8. ožujka, u vestibilu Gradske kuće, s početkom u 18 sati. Kako se u najavi navodi, idući u susret blagdanu »sveca nad svecima«, izložbom umjetničkih djela svojih ruku tri Josipe žele iskazati čast Svetom Josipu, njegovoj posebnosti, poniznosti i samozatajnosti. Izložba će se moći pogledati do 16. ožujka. 

Lost Country 
u hrvatskim kinima

ZAGREB – Dugometražni igrani film srpskog redatelja Vladimira Perišića Lost Country smješten u doba beogradskih studentskih protesta sredinom 1990-ih, prikazuje se u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Glavni je lik 15-godišnji Stefan koji prolazi kroz osobnu revoluciju: mora se suprotstaviti voljenoj majci, glasnogovornici korumpirane, zloglasne vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Hrvatske (Kinorama).
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika