Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Studijsko putovanje u Beograd

Pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske UG Hrvatski Majur je organizirala trodnevni studijski posjet Beograd u periodu između 29. veljače i 2. ožujka. Putovanjem je nagrađeno desetero studenata koji su svojim radom doprinijeli realizaciji programa udruge. Tijekom posjeta studenti su se upoznali s lokalnom katoličkom i hrvatskom zajednicom kao i sa znamenitostima Beograda.
Prvoga dana obišli su Hram svetog Save, a nakon toga su sudjelovali u programu »Mladi mladima i za mlade« koji se organizira u korizmi svakoga četvrtka u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri. Drugi dan bio je prilika za bolje upoznavanje grada. Ostatak dana bio je posvećen radnom sastanku u hrvatskoj fondaciji Antun Gustav Matoš koja se nalazi  na Studentskom trgu. Na početku sastanka nazočnima se obratio predsjednik DSHV-a i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov koji je istakao važnost aktivnog sudjelovanja u životu hrvatske zajednice, navodeći kako su mladi budućnost, ali i sadašnjost hrvatske zajednice u Srbiji. Na sastanku su nazočili i predstavnici udruge mladih Prijatelji nade iz Srijema. Dan je završen u Pastoralnom centru Papa Ivan Dobri na korizmenoj tribini. 
U subotu, trećeg dana, studenti su prisustvovali svetoj misi u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon koje su se zahvalili velečasnom Mihaelu Sokolu na gostoprimstvu i tako priveli ovaj trodnevni posjet kraju.
»Kroz ovakva putovanja radimo na učvršćivanju hrvatskog identiteta kod mladih i međusobno se povezujemo i razvijamo motivaciju za dalji rad. Sretni smo što smo proveli tri dana u Beogradu i imali prilike vidjeti i osjetiti veliki grad i kako naša hrvatska i katolička zajednica živi u velikoj i urbanoj sredini kao što je Beograd. Nastavit ćemo i dalje s još većim žarom raditi aktivnosti koje okupljaju mlade«, zaključio je predsjednik udruge Hrvatski Majur Ninoslav Radak na kraju putovanja.
I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika