Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plutajući bazen u Palićkom jezeru

Dnevni list Dnevnik iz Novog Sada 20. veljače je objavio »fantastičnu vijest« pod naslovom: Srbija 2027. spremna za kupače do kraja godine. Uskoro plutajući bazen za brčkanje u Palićkom jezeru. Nesvakidašnji projekt iz programa »Skok u budućnost – Srbija 2027«. Dva dana poslije (22. veljače) dnevni list na mađarskom jeziku Magyar Szó prenio je (prijevod) dijelove teksta koji je ilustriran s dvije slike: jedna predstavlja zamišljenu sliku budućeg »plutajućeg bazena« kao i sliku Ženskog štranda s dijelom obale. Tekst i perspektivna slika »plutajućeg bazena za brčkanje« skrenuo mi je pažnju na ovaj najavljeni plan u okviru »Srbija 2027.«, jer ideja nije nova, samo je pomjerena lokacija. Izgleda da »bazen za brčkanje« umije i plivati?! U novinskom tekstu piše doslovno: »U sklopu Ženskog štranda je planirana izgradnja bazena, pa bi kupalište u sklopu ovog objekta dobilo novi kvalitet i atraktivnu turističku dimenziju. Planirano je da bazen bude smešten unutar prostora jezera kao izdvojena celina. Vodena površina bazena biće oko 4.700 kvadratnih metara. Kupalište je planirano da se uredi prostorima-platoima i ‘molovima’ za sunčanje i opremi savremenim sadržajima za zabavu i rekreaciju na vodi – vodeni tobogani, skakaonice« (izvod iz dokumenta grada Subotice: Plan detaljne regulacije za centrani deo prostora Banje Palić na Paliću). Dnevnik navodi da je slika bazena iz Vlade Srbije »Skok u budućnost 2027«.

»Ideja je rođena«

Prvi gradonačelnik nevojvođanskog podrijetla je uz zvaničnike sa svih nivoa vlasti (Grad, APV i RS) hladnog zimskog dana 2018. godine položio kamen temeljac za projekt »Welnes i Spa centar« na nekadašnjem Muškom štrandu na Paliću (nekadašnji Bezered-jev park). O tome sam i pisao na stranicama ovog lista, onda kad je bilo jasno da ima mnogo problema oko ovog projekta; cijeli pothvat sam nazvao »obmanom stoljeća« (HR br.1070). Ovo mišljenje i dalje zastupam. Cijelu investiciju je vodio JP čiji čelnici su bili iz vladajuće stranke (SNS). Kada je došao novi gradonačelnik (2022.) iz redova SNS-a (također ne iz naših krajeva), rukovođenje JP-om (vjerojatno dogovorom) je preuzeo Savez vojvođanskih Mađara. Tadašnji čelnik stranke, sada već pokojni István Pásztor je tražio reviziju svih financija. Usput je nabacio ideju da bi na Paliću trebao biti izgrađen jedan plivački bazen olimpijskih dimenzija (50x25 m dubina min. 2 m). To je odlična ideja (također stara), jer takav bazen nedostaje na Paliću (ali i u Subotici). Iz tog razloga se ne mogu održavati službena plivačka natjecanja. Budući da za plivalište takvih dimenzija nije bilo mjesta u »Aquaparku«, Pásztor je iznio ideju da se privremeno izgradi jedan bazen u samom jezeru u kojoj bi voda bila zdrava i čista. Potom su neki na brzinu napravili određenu fotomontažu nekakvog ovalnog bazena ukrašenog cvijećem u jezerskoj vodi pored »moloa« na štrandu, gdje je nekad takav bazen i postojao. Ova fotomontaža je po meni karikatura Pásztorove ideje.

Što je bio prije: jaje ili koka?

U tekstu gore sam rekao kako mi se čini da predviđeni »bazen za brčkanje« umije plivati. S prvobitne lokacije na Muškom štrandu doplivao je nasuprot davno usidrenog »palićkog broda«, umjesto da je stigao na Ženski štrand (možda je još na putu?). Objekt koji je prikazan (navodno potječe iz Vlade Srbije) blage veze nema s onim što je predviđeno da se izgradi na Ženskom štrandu. Naravno, sve ovo sam provjerio na sajtu Vlade Srbije i tamo se pojavljulje članak s ilustracijom iz novosadskog Dnevnika. Pitam se što je bilo prije: ideja Vlade ili novinski članak? Jer na koncu članka napominje se da i u Novom Sadu također razmišljalju o gradnji sličnog bazena u vodama Dunava kod Štranda. Očito je da onaj koji je na brzinu radio fotomontažu blage veze nema gdje se nalazi Ženski štrand na Paliću, a objekt koji je prikazan nema nikakve veze s opisom iz »detaljne regulacije centra banje Palić«. U članku se tvrdi da će objekt biti gotov do završetka ove godine, a ni »Aquapark« još nije završen, kao ni plivački bazen u Dudovoj šumi (i ne zna se kada će)!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika