Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sumiranje izbornih aktivnosti

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini sumirao je u priopćenju svoje aktivnosti vezano za proces pripreme i provođenja dvostrukih izbora na kojima je ta stranka sudjelovala 17. prosinca 2023. godine. Kako se ističe »postignuto je puno toga u kratkom vremenu u vjerojatno najsloženijem ozračju za našu stranku do sada«. 

Suradnja sa SPP-om

Kako se navodi, Izjava o suradnji sa Strankom pravde i pomirenja – SPP potpisana je 18. listopada, nakon čega su uslijedili neuspješni pregovori s političkim strankama drugih nacionalnih zajednica. 
»Na koncu smo se odlučili na izlazak na izbore sa Strankom pravde i pomirenja, uz nekoliko predstavnika drugih nacionalnih zajednica (Bugari, Aškalije, Goranci i Romi), s tim da je osigurana visoka samostalnost u predizbornim aktivnostima – vlastita kampanja s korištenjem vlastitih znakovlja i simbola«, navodi se.
Nastavili su s procesom usuglašavanja kandidata na listama i pratećeg donošenja odluka. Dana 4. studenoga Predsjedništvo je donijelo jednoglasno odluku o izlasku na izbore u savezu sa Strankom pravde i pomirenja. Ujedno je usvojen i popis kandidata DSHV-a koji će biti na ovoj listi; naziv liste za pokrajinske izbore »Tomislav Žigmanov – Ujedinjeni za pravdu – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Usame Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka«. Nositelj izborne liste i prvi na listi je bio Tomislav Žigmanov, odluka Predsjedništva DSHV-a donesena je 17. studenoga, uz potvrdu prvih 5 kandidata na listi; 9. prosinca na sjednici Vijeća DSHV-a potvrđene su sve odluke Predsjedništva glede sudjelovanja DSHV-a na izborima.

Prikupljanje potpisa

Prikupljanje potpisa za kandidate bilo je najprije za republičku, a potom i za pokrajinsku listu. Početak prikupljanja potpisa građana za republičku listu bio je 5. studenoga.
»Prikupljeno je blizu 800 potpisa birača za tri dana (Sonta, Subotica, Tavankut, Petrovaradin i Žednik). Prikupljanje potpisa građana za pokrajinsku listu počelo je 18. studenoga; 22. studenoga na čak devet mjesta; u razdoblju od 18. do 23. studenoga, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini prikupio je 2.118 pravno valjanih potpisa, što predstavlja 6,78 % Hrvata s pravom glasa od ukupnog broja u APV. Sve ove poslove, uključujući tehničku i ljudsku logistiku te osiguranje ovjeritelja, koordinirao je i vodio Izborni stožer na čelu s Marinom Piukovićem, uz podršku Ureda DSHV-a i Lozike Jaramazović i Ninoslava Radaka, Mladeži DSHV-a te predsjednika podružnica ili mjesnih organizacija DSHV-a«, navodi se.
Proces prikupljanja potpisa bio je u 26 mjesta (na području 13 lokalnih samouprava u sva tri geografska dijela Vojvodine: Grad Subotica, Grad Novi Sad, Grad Sombor, Grad Pančevo, Grad Zrenjanin, Grad Srijemska Mitrovica, Općina Apatin, Općina Bač, Općina Ruma, Općina Beočin, Općina Šid, Općina Opovo i Općina Bački Petrovac) uz organizaciju i koordinaciju svih aktivnosti. 

Predaja lista i kampanja

Kada je u pitanju priprema i predaja lista, uključivanje u rad izbornih komisija, 9. studenoga u Beogradu predana je lista za republički parlament (pripremu i obradu materijala radila je SPP), a 10. je proglašena kao važeća pod rednim brojem 8. Nadalje, 24. studenoga je predana, a 26. studenoga potvrđena izborna lista za pokrajinske izbore pod rednim broj 8 (pripremu i obradu materijala radio je DSHV).
»Organiziranje i provođenje (pred)izborne kampanje podrazumijevalo je kreiranje logoa, slogana, vizuala, izradu promidžbenih materijala (šuškavci, leci, pismo, coveri, upaljači, kemijske, vrećice…), diseminaciju promidžbenih materijala i sadržaja Putem Vibera i WatsApp grupa, od vrata do vrata – dijeljenje uz razgovore (osobito na teritoriju Općine Bač te u Sonti, Starčevu, Bačkom Petrovcu, Odžacima, Rumi i Beočinu). Motivirajuće pismo i poziv poslano je na 4.500 adresa. Na društvenim i kulturnim događajima također smo bili (neposredna vidljivost liste ili kandidata i posredna – bili smo prisutni na svakoj kulturnoj priredbi i javnom događaju hrvatske zajednice: više od 50). Imali smo plaćene oglase u medijima i bilboard u Subotici, slali sms i druge poruke putem mobitela. Imali smo samostalnu kampanju na društvenim mrežama putem objava sadržaja na nalozima DSHV-a – X, Instagram i Facebook. Kreirali smo svoj cover i druge oblike, imali najave izvješća s događaja, obrađivali i plasirali medijske nastupe, priređivali vlastite predizborne skupove (Redovita skupština DSHV-a u nazočnosti 197 izaslanika, glavni gost ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, Mala Bosna, 28. listopada; 5. prosinca Petrovaradin; 9. prosinca Subotica; 12. prosinca Vajska; 13. prosinca Hrtkovci, uz osnutak MO DSHV-a; i 14. prosinca Sonta). Bili smo vidljivi u tiskanim i elektroničkim medijima u Srbiji i Hrvatskoj (sve informacije na nalozima DSHV-a na društvenim mrežama) u okviru redovitih predizbornih blokova te izvan predizbornih blokova. Samostalno su inicirani nastupi u medijima – do sada nikada uspjelije i s većim brojem objava«, navode iz DSHV-a.

Politička podrška

DSHV je, kako se navodi, osigurao političku podršku razgovorima i susretima u Hrvatskoj (premijer Hrvatske Andrej Plenković – 9. studenoga telefonski razgovor; prijam i razgovor u Zagrebu 14. studenoga s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem; istoga dana i s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem; 12. prosinca ponovni susret s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Zagrebu, sa snažnom podrškom za izbor), očitovanje Vlade Hrvatske (16. prosinca), Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (15. prosinca), Mladež HDZ-a (14. prosinca), župani – župan Damir Dekanić, 11. studenoga; izaslanstvo Hrvatske zajednice županija u posjetu DSHV-u 15. prosinca. Dobili su i podršku Hrvata iz Crne Gore (Hrvatska građanska inicijativa, Adrijan Vuksanović), Bosne i Hercegovine (HDZ BiH, Dragan Čović) i Sjeverne Makedonije (Zajednica Hrvata Republike u Sjevernoj Makedoniji, Josip Tunić). Također, mobilizirana je i dobivena podrška unutar hrvatske zajednice. Potporu su im dali Hrvatsko nacionalno vijeće i pojedine hrvatske udruge kulture: HKC Bunjevačko kolo Subotica, HKPD Matija Gubec Tavankut, HKUD Vladimir Nazor Sombor, Udruga banatskih Hrvata, HKPD Đurđin, KUDH Bodrog Monoštor, KPZH Šokadija Sonta, HKC Srijem Srijemska Mitrovica.
Kako se dalje navodi, izostala je podrške Crkve. Studenti iz Vojvodine u Hrvatskoj su se mobilizirali za registraciju i glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u Hrvatskoj, a Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke iz Zagreba uputila je proglas 15. prosinca, kao i mobilizirala sunarodnjake u zavičajima u Vojvodini.
»Imamo razloga biti ponosni, a stečene kompetencije startna su nam prednost uoči skorašnjih lokalnih izbora«, navodi se na koncu u ovom priopćenju.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika