Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plenković najavio izbore u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije do 22. ožujka te da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament.
»Prva strateška odluka je da će izbori za Hrvatski sabor biti održani prije izbora za Europski parlament. Druga je da će ovo biti posljednja sjednica Hrvatskog sabora prije njegovog raspuštanja«, izvijestio je Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a, dodavši da će Sabor biti raspušten najkasnije do 22. ožujka.
Najavio je i da će Izvještajni sabor HDZ-a biti održan 17. ožujka u dvorani Vatroslav Lisinski, točno četiri godine i dva dana od kada su kao tim bili izabrani na dužnosti predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika.
U HDZ-u su odredili i koordinatore izbornih jedinica, ujedno i nositelje izbornih lista. Tako će Plenković nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, a ministar obrane Ivan Anušić u četvrtoj.
Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar prometa Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj.
Izbornu listu u 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, izvijestio je Plenković.
Nakon što se raspusti Sabor, datum izbora odredit će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pri čemu Plenković ističe da je HDZ-u sasvim svejedno koji će to biti datum.
Plenković vjeruje da će HDZ na izborima ponovno ostvariti najbolji rezultat. 
»Posljednji rezultat HDZ-a bio je najbolji rezultat u povijesti po ovom izbornom sustavu koji postoji od 2000. godine, osvojili smo tada 63 mandata u Hrvatskoj i 3 mandata u 11. izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske. Naša je ambicija da ponovimo naš rezultat«, rekao je Plenković ne želeći špekulirati s brojkama.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika