Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Projekti koji spajaju

Politehnička srednja škola u Subotici domaćin je dvotjednog posjeta učenika i profesora iz Mješovito industrijsko-obrtničke škole (MIOŠ) iz Karlovca (Hrvatska). Po riječima zamjenice ravnatelja škole domaćina prof. Ivane Sekulić, ova suradnja postoji već desetak godina te su učenici ovih dviju škola već bili u ulozi gostiju i domaćina.
Ovaj susret, kao izuzetno pozitivan ocjenjuje i prof. Marija Marčinko koja je u pratnji učenika navedene karlovačke škole. 
»Zahvaljujući projektu Erazmus+ mobilnosti na ovoj razmjeni su dva fotografa i dva rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima. Uz druženje, oni ovdje obavljaju i stručnu praksu te su imali priliku razgledati Suboticu, razmijeniti iskustva s kolegama, što s učenicima, što s profesorima, i steći nove vještine, znanje, te i nove prijatelje«, ističe prof. Marčinko i pojašnjava kako im je ovdje uvijek lijepo i da se i u Karlovcu izuzetno pozitivno gleda na ovakvu razmjenu i suradnju. 
Učenici iz Karlovca, njih četvero, u okviru projekta su na praksi u Vojputu, odnosno fotografi u Click Productionu.  
»Danas mogu reći da ovaj posjet više nije strogo poslovan, jer smo kroz ovu suradnju razvili i prijateljske odnose. Sve do pandemije smo naizmjenično posjećivali jedni druge, a sada smo to ponovno pokrenuli. Prvobitno su u ovome programu sudjelovali učenici na smjerovima fotograf i arhitektonski tehničar, a sada smo uključili i smjer rukovatelj građevinskom mehanizacijom«, kaže prof. Sekulić. 
Domaćini su gostima priredili bogat program, te su tako učenici iz Karlovca imali mogućnost upoznati se sa Suboticom i obići njene znamenitosti, a kao benefite ovakvih susreta prof. Sekulić je navela suradnju i s ostalim školama iz Hrvatske. 
»Suradnja je započela iz MIOŠ-a, a kasnije smo je razvili i proširili i s drugim školama. Uglavnom su to graditeljske škole, te Tehnička škola iz Dubrovnika gdje smo već bili gosti kao i oni kod nas. Intenzivno surađujemo s Udrugom ravnatelja graditeljskih škola iz Hrvatske, a ovo je prilika i najaviti njihov dolazak koji je planiran za 3. i 4. travnja, kada će nam u posjet doći ravnatelji svih graditeljskih škola. To je ujedno i dokaz lijepe suradnje između škola u ove dvije države«, kaže Sekulić.
Učenici i profesori posjetili su i Maticu – Hrvatski dom 26. veljače, a primila ih je predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataša Stipančević koja je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog ove plodne i kvalitetne suradnje škola iz Srbije i Hrvatske. 
»Nama su ovi posjeti dragocjeni i kada primamo goste, ali i kada naši učenici dobiju priliku putovati i stjecati novo znanje. Cilj nam je da učenici u cjelovitim odjelima imaju što kvalitetnije obrazovanje, te su ovakve razmjene odlična mogućnost za proširiti svoje vidike, upoznati se s drugima i usavršavati se«, kaže Stipančević. 
Otvorenje hrvatskih odjela u Politehničkoj srednjoj školi u Subotici je svakako doprinijelo ovoj suradnji, a prof. Sekulić je rekla kako je trenutno u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku u ovoj školi pedesetak učenika, te je u planu da se od jeseni, u školskoj 2024./25. otvori novi smjer na hrvatskom nastavnom jeziku – tehničar multimedija. Ovaj prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća i Politehničke škole čeka odobrenje Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika