Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odobrena tri projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija

U sklopu prvog poziva Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Srbija 2021. – 2027. odobreno je financiranje tri projekta. Odobreni projekti su u okviru drugog programskog prioriteta – Suradnja za zelenije programsko područje otpornije na klimatske promjene, odnosno Specifični cilj 2.2 »Promicanje obnovljive energije u skladu s Direktivom o obnovljivoj energiji (EU) 2018/2001«.
Projekt PRO-EFFICIENT usmjeren je na mapiranje solarnog potencijala i uspostavu energetskih zajednica, što će pružiti temeljne informacije i potaknuti ulaganja u solarnu energiju te formiranje zajednica koje dijele i optimiziraju proizvodnju energije. Mapiranje solarnog potencijala ključno je za optimalno iskorištavanje solarnih resursa, dok energetske zajednice nude novi model upravljanja energijom koji koristi manje resursa i smanjuje ugljični otisak. Iznos odobrenih sredstava za ovaj projekt je 835.000 eura.
Projekt ENGAGE fokusira se na pripremu i razvoj konceptualnog modela za stvaranje energetski učinkovitih zajednica u prekograničnoj regiji, uključujući obrazovanje i uključivanje lokalnih stanovnika kroz kampanje podizanja svijesti i pilot-akcije. Ovaj projekt teži stvaranju samodostatnih, održivih i otpornih zajednica koje pružaju visoku kvalitetu života za svoje stanovnike. Iznos odobrenih sredstava za ovaj projekt je 2,3 milijuna eura.
Projekt CREATEGREEN ima za cilj promoviranje proizvodnje i korištenja održivih i čistih energetskih rješenja kroz solarne elektrane, uz upotrebu mikrometeoroloških senzora za bolje razumijevanje učinkovitosti korištenja solarne energije. Projekt će doprinijeti većoj upotrebi zelene energije i promociji sustava obnovljive energije, s izravnim koristima za građane i širu lokalnu zajednicu. Iznos odobrenih sredstava za ovaj projekt je 2,22 milijuna eura.
Svi ovi projekti zajedno pridonose širem cilju Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Srbija, koji je usmjeren na jačanje prekogranične suradnje i razvoj održivih, energetski učinkovitih i klimatski otpornih zajednica. Oni ne samo da promiču obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, već i potiču suradnju i razmjenu znanja između Hrvatske i Srbije, što je ključno za postizanje dugoročnih ciljeva u području klimatskih promjena i održivog razvoja.
Tijekom Poziva koji je bio otvoren od 12. svibnja do 4. rujna 2023. godine zaprimljeno je 98 projektnih prijava ukupne vrijednosti gotovo 80 milijuna eura. Rezultati ocjenjivanja projektnih prijava za preostala prioritetna područja bit će objavljeni krajem ožujka i početkom travnja.
I. U.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika