Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijednosti koje je potrebno štititi

Pokrajinska pučka pravobraniteljica doc. dr. Dragana Ćorić predstavila je u srijedu, 21. veljače,  publikaciju 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.
U cilju poboljšanja i edukacije u području o ljudskim pravima Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je prevedena na 21 jezik, odnosno na sve jezike prisutne na teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ovim potezom institucija Pokrajinskog pučkog pravobranitelja (ombudsmana) želi doprinijeti i omogućiti pripadnicima nacionalnih manjina informiranje o sadržini ovog značajnog međunarodnog dokumenta na njihovom materinskom jeziku.
Dragana Ćorić ukazala je na značaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kao osnovnom dokumentu na čijim se principima zasnivaju kasnije donijeti međunarodni dokumenti. Ljudska prava postala su »neotuđiva i univerzalna, svako ljudsko biće ima pravo na život, slobodu i sigurnost, rađa se slobodno i jednako u dostojanstvu i pravima koja pripadaju svakome, bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovinu ili bilo koje drugo svojstvo«. 
Ona je govorila i o bogatstvu različitosti i zajedničkom životu svih zajednica koje žive u Vojvodini, te je istakla kako su etničke, jezične, kulturološke i vjerske razlike vrijednosti koje je potrebno štititi od bilo kakvog oblika diskriminacije.
Promociji su prisustvovali predstavnici i predstavnice Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Matice srpske, nacionalnih vijeća nacionalnih manjina i Židovske općine Novi Sad, zavoda za kulturu nacionalnih zajednica, fakulteta, lokalnih ombudsmana, odvjetnika, sudova, nevladinih organizacija, studenata i drugih ustanova i organizacija.
Skupu su se obratili predsjednik Matice srpske prof. dr. Dragan Stanić, predsjednik Židovske općine Novi Sad Mirko Štark i profesorica rumunjskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr. Ivana Ivanić. Govorili su o značaju izučavanja materinskog jezika, kulture i poštovanja različitosti u multikulturalnim sredinama.
Podsjećanja radi, upravo se 21. veljače obilježava Međunarodni dan materinskog jezika, dan kada se međunarodna zajednica podsjeća na značaj zaštite i očuvanja materinskog jezika, kao najvažnijeg elementa kulturnog i nacionalnog identiteta. 
I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika