Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz pokrajinskog proračuna 70 milijuna dinara

Potpredsjednik Pokrajinske vlade, pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Zsolt Szakállas i zamjenica pokrajinskog tajnika Slađana Bursać uručili su u utorak, 27. veljače, predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina ugovore o dodjeli sredstava. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji ugovor je primila vijećnica Vera Hornjak.
Za realizaciju godišnjih aktivnosti 17 nacionalnih vijeća, koja imaju registrirano sjedište na teritoriju AP Vojvodine, iz pokrajinskog proračuna izdvojeno je 70 milijuna dinara, koji će se dodjeljivati na tromjesečnom nivou u četiri jednaka dijela do kraja 2024. godine. 
»Kada je riječ o unaprjeđivanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, uloga nacionalnih vijeća u Vojvodini izuzetno je važna, što je Tajništvo prepoznalo, te mnogobrojne odluke iz svoje nadležnosti – u područjima obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma – i donosi u konzultaciji s njima. Ukupan iznos koji je ove godine izdvojen kao podrška nacionalnim vijećima nacionalnih manjina veći je nego prethodne godine za skoro deset milijuna dinara«, izjavio je Szakállas prilikom uručivanja ugovora. 
On je podsjetio i na rezultate popisa stanovništva koji su pokazali kako je broj pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u cijeloj Srbiji u opadanju. Istakao je koliko je važno da se svim nacionalnim manjinama, prije svega onima na teritoriju AP Vojvodine, osiguraju što bolji uvjeti za rad, te da im se pomogne u očuvanju i razvoju tradicije i kulture.
I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika