Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Točka na laži ili potvrda neregularnosti?

Nakon preliminarnog, u utorak je objavljen i službeni izvještaj Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem se analiziraju uvjeti izbora održanih 17. prosinca. Prethodno je Izvještaj upućen Vladi Srbije. Ponuđene su preporuke u cilju daljeg unaprjeđenja provođenja izbora u Srbiji i potpore naporima da se oni u potpunosti usklade s obvezama OESS-a i drugim međunarodnim obvezama i standardima za demokratske izbore.

Različiti pogledi na isto izvješće 

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se u srijedu i rekla kako je »nakon višemjesečne krize, plasiranja laži, stigao izvještaj koji stavlja točku na sve besmislice i laži«, te je poručila kako nastavljaju raditi s ODIHR-om. Rekla je kako izvještaj »svakako ima negativnih aspekata«, da se ne slažu sa svime što stoji u njemu ali i da nastavljaju s implementacijom preporuka.
Ponovila je da je Vlada Srbije pozvala misiju ODIHR-a da promatra i lokalne izbore u Srbiji koji bi trebali biti održani na proljeće. Ocijenila je da je ovaj izvještaj »neusporedivo objektivniji« od izvještaja nekih drugih međunarodnih institucija i da u njemu »ne postoje nikakvi ni dokazi ni kritike u vezi s onim što je nazivano krađom izbora« niti »pomena međunarodne istrage ili bilo čega sličnog«.
Za razliku od premijerke, koalicija »Srbija protiv nasilja« ocijenila je da je konačni izvještaj ODIHR-a potvrdio sve izborne neregularnosti na koje su ukazivali od predizbornih uvjeta, preko izborne kampanje, do samog izbornog dana. Iz koalicije ističu da izvještaj daje legitimitet zahtjevu oporbe da se dodatno istraže izbori u Beogradu. Izvještaj ocjenjuju kao »oštar« i dodaju da je »proširio i dokazima potkrijepio preliminarne zaključke ODIHR-a« – o dominaciji predsjednika i sustavnoj prednosti vladajuće stranke, nacionalnim emiterima koji su favorizirali vladajuću strukturu, polarizaciji društva, agresivnoj kampanji, govoru mržnje i verbalnim napadima na oporbu, nevladine medije i kritičare vlasti, kao i na funkcionarsku kampanju, zlouporabu javnih resursa, kupovinu glasova i pritisak na zaposlene u javnoj administraciji.

Neregularnosti, zlouporaba, širenje straha

ODIHR je u preliminarnom izvještaju saopćio da su izbore obilježile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.
U dijelovima finalnog izvještaja koje su pojedini mediji objavili među ostalim se navodi kako je potrebno pokrenuti zakonske izmjene u cilju unaprjeđenja izbornog procesa kroz inkluzivni i transparentni konzultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu. Preporučuje se i obavezna obuka za sve članove lokalne izborne komisije i biračkih odbora, da Republička izborna komisija treba izraditi i provesti program edukacije birača, uključujući teme o pravima birača, sprječavanju grupnog glasanja i značaju tajnog glasanja. Preporuka je i ponovno razmatranje relevantnih zakona, propisa i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšalo provođenje značajne revizije Jedinstvenog biračkog popisa.
Navodi se i kako vlasti trebaju poduzeti mjere da spriječe zlouporabu položaja i državnih resursa, a da bilo koje kršenje treba proaktivno rješavati kroz sankcije, da trebaju spriječiti zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući i zaposlene u javnom sektoru i državnim institucijama. Nezavisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije treba biti garantirana i u skladu s novim zakonskim odredbama, a REM treba proaktivno reagirati u slučaju kršenja medijske regulative. Navodi se kako treba osigurati jednake uvjete za kampanju u javnom prostoru i da treba osigurati zaštitu i sigurnost medijskih radnika te javno osuditi sve prijetnje novinarima. Mediji trebaju iskoristiti svoje pravo na uređivačku nezavisnost i izbjegavati korištenje materijala koje proizvode stranke u vijestima i informativnim programima, posebno tijekom izbornih kampanja.
Kako bi se spriječila zlouporaba posebnih odredbi za liste nacionalnih manjina, treba razmotriti dalje preciziranje zakonskih kriterija za određivanje statusa nacionalne manjine i procedure za registraciju ovih lista.
Vlasti trebaju garantirati adekvatne uvjete kako građanima tako i međunarodnim promatračima da obavljaju svoje aktivnosti uz nesmetan pristup svim informacijama u vezi s izborima, na vrijeme i na način i u okruženju bez pritisaka i zastrašivanja. 
Na Izvještaj ODIHR-a čekalo se dva i pol mjeseca, a prije objavljivanja se izborima u Srbiji bavio i Europski parlament koji je donio Rezoluciju kojom se predlaže Europskoj komisiji da razmotri ideju da se u Srbiji provede međunarodna istraga.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika