Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U paralelnom svijetu

Ovog tjedna predsjednik Aleksandar Vučić počeo je konzultacije o novoj Vladi. Sigurno ne slučajno, te razgovore počeo je sa strankama nacionalnih manjina. Prvo su s druge strane stola u zgradi Predsjedništva bili predstavnici albanske nacionalne manjine i Ruske stranke. Drugi dan na red su stigli Mađari, Bošnjaci i Hrvati.
Albanci su se izjasnili da ne žele ni u kom obliku biti dio Vlade, Mađari, Bošnjaci i Hrvati rekli su da žele. I to nije ništa novo, jer su predstavnici sve tri nacionalne manjine bili dio i prošle Vlade. Mađari već imaju dugu povijest suradnje sa Srpskom naprednom strankom, a njihovi apetiti završavaju se na razini  državnih tajnika. Bošnjaci i Hrvati bi ipak više, a to više ministarska su mjesta u budućoj srbijanskoj Vladi. I ne bi to bilo iznenađenje, već samo nastavak prakse iz prošlog saziva Vlade, a ako je suditi po izjavama koje su nakon razgovora s Vučićem dali lideri Kolacije Ujedinjeni za pravdu bit će ministarskih mjesta i za Bošnjake i za Hrvate, pa možda i za neke druge manjine. Doduše, ima jedna mala prepreka, a to je da za tu ideju predsjednik Vučić mora dobiti suglasnost stranke koja će biti okosnica nove Vlade. Prepreka je mala, bolje reći nikakva jer zna se čija riječ među naprednjacima i dalje ima najveću težinu. No, forma će biti zadovoljena. Predsjednik će obaviti razgovore sa svim parlamentarnim strankama, pa će onda najjača stranka predložiti s kim želi formirati Vladu i ime mandatara, pa će konačno Vučić o svemu dobro razmisliti i reći da.
Ali, razgovorima u Predsjedništvu još nije kraj. S druge strane stola trebale bi se naći sve liste koje su ušle u Skupštinu Srbije. Hoće li se odazvati pozivu ili ne, već je na njima. Za sada, najveća oporbena grupacija nema namjeru razgovarati u Beogradu već u Parizu i Bruxellesu inzistirajući na europskoj istrazi izborne krađe.
I dok su konzultacije o novoj Vladi u tijeku, s Narodnom skupštinom nešto škripi. Za sada su samo potvrđeni mandati, ali ne i izbor prvog među 250 zastupnika i druga tijela Skupštine Srbije. Sjednica još nije ni najavljena, kao ni ime tog prvog među 250. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika