Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Urišca simencom

U korizmeno vrijeme kada je već ponestajalo i mesa i povrća stari Šokci u Sonti su pravili i jelo koje se zvalo urišca simencom. Riječ urišca je moguće nastala od riječi »urizat rizance« (rezati nožem rezance) ili čak od riječi »urizan« (o nožu koji je dobro naoštren). Još je pomalo bivalo bundiva turkinja (buča ili tikvi) iz kojih se vadilo sjeme i sušilo gore na zidanim pećima koje su zagrijavale velike sobe.
 
Čorbica simencom 

Recept za dvije osobe: 100 g osušenog sjemena, 1,5 l vode, na vrh noža soli, 1dl sitne tarane ili sitnih rezanaca od brašna tip 500.
Osušeno sjeme se istrljalo između dlanova, a onda se na vjetru izvijalo prestresanjem s dvije posude da bi se odstranila tanka, prozirna korica. Tako očišćeno sjeme se istucalo (usitnilo) zajedno s korom na malo grublje u drvenim stupama. Pristavila se voda i kad proključa, u nju se dodalo na vrh noža soli i sipalo se usitnjeno sjeme zajedno s korom. Kuhalo se petnaestak minuta i procijedilo na krupnije cjedilo. Po čorbi su plivali komadići sjemena i pod zubima je ono davalo okus bundeve. Mogla se osladiti ili još dosoliti, ovisilo je što koja obitelj voli. U ovu čorbicu su se ukuhavali sitniji rezanci. Ako se davalo djeci, šećerilo se, a sasvim maloj djeci se ukuhavala sitnija tarana. Djeca su obožavala ovo jelo i doživljavala ga kao poslasticu, jer u starija vremena nije baš bilo slastica. Stariji su više voljeli slanu čorbu. Obitelji koje su imale kravu dodavale su po žlicu kiselog mlijeka ili kajmaka svakome u tanjur ili malo octa da se dotjera okus (danas bismo dodali kiselo vrhnje ili sok od limuna). Budući da je ovo jelo bilo u stvari predjelo, poslije čorbe se mogla poslužiti pečena bundeva. Mogla se jesti s kruhom, a i bez njega. Ipak, najčešće se poslije juhe posluživalo »urišca simencom na suvo«.
Urišca simencom na suvo

Recept za dvije osobe.
Tijesto: 1 jaje, oko 75 ml tople vode i brašno tip 500 (koliko primi).
Punjenje: 100 g osušenog, očišćenog od kore i usitnjenog (ne previše) sjemena bundeve, žlica otopljene masti, na vrh noža soli i žlica šećera.  
Umijesi se tijesto od brašna, jajeta i vode. Brašno nema mjeru, jer je jaje veće ili manje. Uzima se toliko da se umijesi tvrđe tijesto nego za kolače. Napravi se jufkica i ostavi da odstoji oko 20 minuta. Razvalja se kaglijom (valjkom) da bude tanko 2-3 mm. Izreže se nožem na šire urišce (rezance), koji se rašire na dasci. Za to vrijeme se stavi oko 1,5 l vode da proključa. Stavi se na vrh noža soli i tijesto neka kuha. Kada se tijesto tri puta podigne, kuhano je. To vrijedi za sva kuhanja tijesta.
Na cjedilu se procijedi, ne mnogo. Na vruću mast se stavi usitnjeno simence, šećer i preko toga vruće tijesto. Tijesto se ne ispira, a ako je jako suho, doda mu se vode s dna posude u kojoj se ostavilo i kuhalo. Dobro se promiješa. Ako je posni dan, mast se izostavila.
P. S. U današnje vrijeme je za usitnjavanje simenca najbolje upotrijebiti štapni mikser.
Ruža Silađev

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika