Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliki povratak Dinama

Dvanaest prvenstvenih kola prije kraja natjecanja u 1. HNL sva pitanja u svezi novog prvaka Hrvatske su još uvijek u potpunosti otvorena. I kako stvari stoje, nakon 24. kola, bit će tako sve do samoga kraja prvenstvene utrke.

Dinamo is back...

Parafrazirajući glasovitu rečenicu legendarnog Terminatora iz istoimenog kultnog sci-fi filma, na najbolji i najkraći način možemo opisati Dinamovu nedjeljnu pobjedu u velikom derbiju protiv zahuktale Rijeke (1:0). Doslovno u posljednjim trenutcima susreta Špikić se, nakon nespretne obrambene intervencije Gode, izborio za penal koji je rutinirano u gol i golema tri boda pretvorio plava pridošlica Brodić. U jednom dijelu prvenstvene kampanje momčad iz Maksimira, slijedom lošijih rezultata, izgledala je posve izgubljeno i bez šansi za obranu svoje dugogodišnje šampionske tradicije, ali se solidnim partijama u nastavku sezone uspjela vratiti na pobjednički kolosijek. Pobjeda protiv izravnog konkurenta Rijeke, uz očekivanu pobjedu u zaostalom susretu protiv Varaždina, i praktično vraća prvu poziciju i posve izjednačene šanse u posljednjoj prvenstvenoj trećini.

Rijeka je zaustavljena

Nakon impresivnih pet uzastopnih pobjeda u proljetnom dijelu Riječani su, malim trenutkom nepažnje, ostali bez oreola neporaženosti, a njihov impresivni rezultatski niz je prekinut. Momčad trenera Sopića igrala je najdojmljiviji i bodovno najkonkretniji nogomet pa je zasjela, posve zasluženo, na prvu poziciju. Istina, i dalje je drži, ali se porazom u Zagrebu istopila bodovna prednost ispred pratitelja Hajduka i Dinama. U nastavku prvenstva bijeli s Rujevice moraju pokazati kako su jači od šokantnog poraza u posljednjim trenutcima duela protiv Dinama i da su dostojni nositi epitet ravnopravnog konkurenta za šampionski naslov.

Hajduk u škripcu

Upravo tako bi se mogao definirati aktualni trenutak jesenskog prvaka i po mnogima glavnog pretendenta za naslov prvaka. Ovoga proljeća Hajduk igra neprepoznatljivo u odnosu na jesenski dio prvenstva, a neplanirani gubitak čak sedam velikih bodova (poraz i dva neodlučena rezultata) mogao bi ga skupo stajati u borbi za vrh. Osobito je stresan bio ovaj remi na gostovanju kod Varaždina (1:1), jer su bodovi već bili »uknjiženi«, ali se na koncu u Split krenulo samo s mršavim plijenom od jednoga boda. Ipak, poraz Rijeke neutralizirao je mogućnost njezinog bijega na golemih četiri boda prednosti, ali je, s druge strane, trijumf Dinama vratio najljućeg protivnika u prednost. Bilo kako bilo, sve loše se mora zaboraviti, baš kao što se i rasprodaja bodova mora prekinuti ukoliko se želi konačno vratiti naslov na Poljud.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika