Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put magnolije

Vrijeme se toliko promijenilo da su ljudi prestali govoriti o vremenu. Teško je to predvidjeti, teško se naviknuti da je sve toplo, teško je prihvatiti da je to to od zime, ali čini se da jest. Naravno, bit će zima i bit će mraza dok se ne opustimo i pustimo da ono što cvjeta doživi malo nemira, ali čini se da je zimi kraj.
I magnolija je zapazila ovaj kraj zime, pa je svoj prekrasni cvijet ponudila parku Széchenyi, ove godine znatno ranije, već krajem veljače. Ponekad pomislim da sam u Segedin stigla samo da bih se zaljubila u magnolije. 
Ideja mog današnjeg putovanja bila je posjetiti poznate parkove magnolija. Ali onda sam se iznenadila. O tome nema puno podataka, a nekako mi je čudno da nema poznatih parkova magnolija. Zapravo, nije da ih nema, ali sam iskreno očekivala puno više.
Za početak bih izdvojila područje Tidal Basina koje se nalazi u Washingtonu. Kako sam i zašto odlučila krenuti od Sjedinjenih Američkih Država, ne znam ni sama, ali neka je ovo presedan.
Područje Tidal Basin jedno je od najpoznatijih mjesta u Washingtonu, koje je posebno impresivno tijekom proljeća zbog prekrasnih stabala magnolije. Ovo područje, koje se nalazi u blizini nacionalnog spomenika Toma Jeffersona i američkog Nacionalnog ratnog zrakoplovstva i astronautičkog muzeja, postaje čudo prirode kada magnolije procvjetaju.
Svake godine obale Tidal Basina preplave nježni, blijedoružičasti i bijeli cvjetovi magnolije, koji stvaraju spektakularan kontrast sa zelenim lišćem i plavim nebom. Ovaj fenomen pretvara ovo područje u pravu oazu ljepote i mira koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.
U SAD-u se u znaku magnolije spominje i Botanički vrt Brooklyn u New Yorku, jer ima vrlo bogatu kolekciju magnolija. Ipak, dovoljna je jedna američka oznaka.
Putovanje magnolije nastavljamo u daleku Kinu koja nam nudi Park magnolija koji se nalazi u Šangaju. Ovaj park dom je brojnih sorti magnolija koje cvjetaju u različitim bojama i oblicima, stvarajući spektakl boja i mirisa tijekom proljeća. Posjetitelji mogu uživati u šetnji očaravajućim uličicama i prekrasnim vrtovima, okruženi bujnom vegetacijom i cvjetovima magnolije. Park magnolija u Šangaju nije samo oaza mira i ljepote već i važno mjesto za očuvanje i promicanje ove prekrasne biljke u kineskoj kulturi i prirodi.
Kada je riječ o svjetskim destinacijama, ističe se Kyoto, japanski grad poznat po svojim vrtovima i parkovima u kojima se često nalaze magnolije. 
Ipak, kraj ostavljamo za dvije europske destinacije. 
Parc de Bagatelle prekrasan je park smješten u srcu Pariza u Francuskoj, koji se ističe svojom raskošnom botaničkom raznolikošću i izvanrednim vrtovima. Uz impresivnu zbirku ruža, ovaj se park može pohvaliti i magnolijama koje svojim raskošnim cvjetovima i ugodnim mirisom daju šarm parku, stvarajući idiličnu atmosferu za šetnju i opuštanje.
Na samom kraju odlazimo u Ujedinjeno Kraljevstvo i Kew Gardens u Londonu, jedan od najcjenjenijih botaničkih vrtova na svijetu. Ovaj prekrasan kompleks vrtova i staklenika osnovan je 1840. godine i danas je dom impresivne zbirke biljaka iz cijelog svijeta. Jedna od atrakcija Kew Gardensa svakako su magnolije koje cvjetaju tijekom proljeća i doprinose ljepoti ovog mjesta. Posjetitelji mogu uživati u šetnji alejama magnolija i diviti se veličanstvenom cvijeću koje krasi ovo područje.
Cvjetna ljubav je tek počela i dok ispisujemo priče i stranice, možda se sretnemo u segedinskim parkovima ispod neke magnolije.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika