Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međunarodni dan materinjeg jezika

Učenici hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici obilježili su 23. veljače Međunarodni dan materinjeg jezika. Prigodna priredba pod nazivom »Bogatstvo različitosti« održana je u OŠ Jovan Popović u Srijemskoj Mitrovici. U priredbi su sudjelovali učenici koji pohađaju nastavu hrvatskog, rusinskog i ukrajinskog jezika, a predstavila se i mađarska zajednica. Učenici koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture predstavili su jezik i kulturu svog naroda pjesmama hrvatskih autora, te su tako predstavili i dio onoga što uče na satima hrvatskog jezika. Nastupili su i mladi tamburaši HKC-a Srijem – Hrvatski dom i odsvirali dvije pjesme koje uče na satima tambure. Uvodno predstavljanje Hrvata u Srijemskoj Mitrovici započelo je čitanjem o hrvatskom jeziku, hrvatskoj kulturi i povijesti Hrvata u Srijemskoj Mitrovici. Učenike je pripremio prof. Dario Španović, koji od 2009. predaje ovaj predmet u srijemskomitrovačkim školama.
»Pohađam hrvatski jezik od prvog razreda, a sada sam četvrti. Volim dolaziti na sate hrvatskog jezika, gdje učimo o našem jeziku, zemljopisu i običajima. Prošle godine sam sudjelovao na priredbi s  recitacijom, a ove godine sam svirao tamburu s ostalim prijateljima koji idu na sate hrvatskog jezika«, kaže učenik Marko Kujundžija.
Učenici koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture redovito svake godine sudjeluju na priredbi povodom Dana materinskog jezika kao i na ostalim priredbama gdje mogu predstaviti jezik i kulturu svog naroda. Prema riječima profesora Španovića, uključivanje Hrvata, a posebice djece, u javni i društveni život ukazuje na napredak i razvijanje svijesti o toleranciji i suradnji s ostalim manjinskim zajednicama kao i s većinskim stanovništvom.
S. Ž.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika