Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi korak prevencije – progovoriti

U prostorijama Augustinianuma u Subotici, u subotu, 24. veljače, održana je edukacija vjeroučitelja i kateheta Subotičke biskupije s temom »Zaštita maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi«. Predavač doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik Osječko-đakovačke nadbiskupije, predsjednik katedre za filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, voditelj savjetovališta u biskupiji, član ureda HBK-a za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba i suradnik Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba, na osobit način približio je vjeroučiteljima i katehistima značenje prevencije, suosjećanja i pomoći. 
»Prvi korak prevencije jeste progovoriti o temi s kojom se suočavamo, a to je tema zlostavljanja. Da bismo se suočili s nekom pojavom, ovdje i bolnom pojavom u Crkvi, moramo o tome progovoriti. Sagledati što su uzroci, što se o tome govori, koji su razlozi doveli do zlostavljanja, kako nas drugi vide, kako sami sebe vidimo, na koji način je povezana tema zlostavljanja i zaštite maloljetnika između teologije, duhovnosti i praktičnoga života...«, neke su od tema o kojima je govorio dr. Bošnjaković.
Tijekom dva predavanja bilo je riječi i o osnovnim pojmovima i dokumentima, kao i o duhovnom zanemarivanju, zlostavljanju, manipuliranju, kontroli, prisili, zlouporabi položaja, prikrivanju podataka... 
Osim predavanja, sudionici edukacije su imali i mogućnost za pitanja i diskusiju, te radionice u skupinama, gdje su na određenu temu promišljali i iznosili svoje zaključke. 
Svaki vjernik laik, te biskupi, svećenici i službenici Crkve koji su punoljetni, prema dokumentima Crkve ako primijete da se događa zlostavljanje (bilo koji oblik) dužni su isto prijaviti biskupijskom uredu i policiji i/ili Centru za socijalni rad. To je, kako je predavač istaknuo, mučan proces, osobito ako se uđe u obitelji, ali smo pozvani i dužni zaštititi ranjive osobe i po crkvenom i po civilnom zakonu. 
Kada je u pitanju Subotička biskupija, na njezinom sajtu postoji odjeljak »Zaštita maloljetnika i ranjivih osoba« gdje se može više informirati o ovoj temi, kao i dobiti podatke kome se javiti.   
Osim ovog predavanja na hrvatskom jeziku, tijekom vikenda su održana i predavanja na mađarskom, a edukaciju je prošlo stotinjak osoba. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika