Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nela Horvat nova predsjednica udruge

Dosadašnja dopredsjednica i slikarica Nela Horvat nova je predsjednica HLU-a Croart iz Subotice, odlučeno je u ponedjeljak, 26. veljače, na godišnjoj, ujedno i izbornoj skupštini te likovne udruge. Uz Horvat, novi upravni odbor čine i Branimir Kopilović (dopredsjednik), Jelena Lipozenčić (tajnica), Josip Horvat i Siniša Jurić. 
Udruga Croart osnovana je 2011. s ciljem okupljanja akademskih i amaterskih likovnih umjetnika iz hrvatske zajednice, ali i drugih nacionalnih zajednica te promicanja i očuvanja likovnog naslijeđa ovdašnjih Hrvata. Od osnutka, u prijašnja tri četverogodišnja mandata, udrugu je vodio Josip Horvat koji smatra kako se Croart uspješno profilirao na lokalnoj ali i široj likovnoj sceni. Najprepoznatljivije njihove manifestacije su međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić i Panon, a ističu se i po razvijenoj suradnji s udrugama u zemlji i inozemstvu (Hrvatska, BiH i Mađarska).   
»U prvom mandatu radili smo na okupljanju i predstavljanju na likovnoj sceni grada i šire. Mnoge udruge su nas prihvatile da uveličavamo njihove događaje. Iza nas su brojne kolonije i izložbe, brojna poznanstva. Uspjeli smo objaviti i monografiju u povodu desetljeća rada udruge. Vremenom su počela stizati i priznanja za naš rad. Mnogi naši članovi su nagrađivani na natječajima, a 2023. dobili smo priznanje Večernjakova domovnica za najuspješniju hrvatsku udrugu izvan Hrvatske. Smatram da smo uspjeli ostvariti ciljeve zbog kojih smo osnovani, da smo kroz likovno stvaralaštvo ostavili trag u kulturi ovdašnjih Hrvata«, kaže Horvat.   
Kako se čulo na skupštini, i u 2024. udruga planira održati nove sazive likovnih kolonija Stipan Šabić i Panon. Planira se i sudjelovanje članova na kolonijama u Vojvodini (Šid, Sonta, Vajska, Lemeš, Martonoš) te inozemstvu (Belišće, Vugrovec), održavanje jednodnevnih kolonija u suradnji s crkvenim župama i obiteljima, a bit će priređena i skupna izložba članova. 
Nova predsjednica udruge Nela Horvat ističe kako će nastaviti voditi Croart uspješno utabanim stazama.
Također, na skupštini je usvojeno i financijsko izvješće za prošlu, 2023. godinu.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika