Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Projekt Tradicijska abeceda

ZAGREB – Hrvatska matica iseljenika poziva na sudjelovanje u njihovom novom programu Tradicijska abeceda, koji će se odvijati kroz 2024. godinu. Projekt obuhvaća 30 prikaza (scenskih, igranih, video, foto, animacija i sl.) pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine, prema slovima hrvatske abecede. Svako slovo prikazuje jedan element čiji naziv počinje tim slovom (npr. B za balun, D za Dužijancu, LJ za ljelje i sl.). U projektu može sudjelovati šest različitih kulturno-umjetničkih društava, skupina, ansambala, domova, katoličkih misija i sl., pet izvan Hrvatske i jedan iz Hrvatske, i svi će prikazati pet, prema nasumično odabranim slovima, pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine. Projekt je za početak digitalan, jer će se prikazi objavljivati na web portalu, društvenim mrežama te u časopisu Matica, prema unaprijed određenim vremenskim terminima. Više o projektu i prijavi na poveznici www.matis.hr.

Bački napjevi na repertoaru Lada

ZAGREB – Koncertima u desetak gradova Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada. Program čine odabrani korizmeni napjevi zabilježeni u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini, što je rezultat terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčana u Slavoniji.

Godišnja nagrada HDLU-a Lei Vidaković

ZAGREB – Godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) dobitnicima je u ponedjeljak, 26. veljače, uručila hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Nagradu za najbolju izložbu uručila je Lei Vidaković (podrijetlom iz Subotice) za prošlogodišnju izložbu Obiteljski portret u Galeriji Prsten HDLU-a. U obrazloženju je navedeno da je Vidaković njome predstavila animiranu instalaciju u kojoj se bavi prostornom naracijom za animirane sadržaje galerijskim, muzejskim i drugim javnim prostorima. Nagradu za životno djelo dobio je umjetnik Dalibor Martinis, priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, a godišnju nagradu za mladog umjetnika Matej Vuković. U ime dobitnika zahvalio je Dalibor Martinis. Nakon dodjele nagrada u HDLU-u otvorena je i izložba dobitnika nagrada.

Promocija Leksikona 

LEMEŠ – Promocija Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca bit će održana sutra (subota, 2. ožujka) u Lemešu , u prostorijama Mjesne zajednice, s početkom u 19 sati. Sudjeluju dr. Slaven Bačić, Ivan Gutman i Saša Kostalić. 

Znanstveni kolokvij ZKVH-a 

SUBOTICA – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira 71. znanstveni kolokvij na temu »Uloga kulturnog naslijeđa bačkih Hrvata u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav«, koji će biti održan u četvrtak, 7. ožujka, u Hrvatskom domu – Matici u Subotici, s početkom u 18 sati.
Predavač je dr. sc. Vladimir Stojanović, redoviti profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu.
Stojanović će govoriti o istraživanjima provedenim u sedam naselja koja nastanjuje šokačka zajednica u Bačkoj: Beregu, Monoštoru, Sonti, Baču, Vajskoj, Bođanima i Plavni. Nakon terenskog rada, brojnih razgovora s pripadnicima lokalne zajednice i napokon kroz istraživanje literature ustanovljeni su opseg, sadržajnost i raznovrsnost naslijeđa šokačke zajednice. S obzirom na to da je 2021. proglašen Prekogranični Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav, naslijeđe zajednice bi trebalo zauzeti značajnu i važnu ulogu u prezentaciji svih vrijednosti duž ovog najvećeg riječnog koridora u centralnoj Europi. Cilj ovog projekta je otvoriti nove perspektive u vrednovanju naslijeđa šokačke zajednice, koje odgovara suvremenim ciljevima održivog razvoja u rezervatima biosfere. 

Novi programski direktor Bunjevačkog kola

SUBOTICA – Na XI. redovitoj sjednici UO-a HKC-a Bunjevačko kolo usvojena je odluka o ustrojavanju radnog mjesta programskog direktora Centra na koje je imenovan Lazar Cvijin. Programski direktor koordinirat će odjelima Bunjevačkog kola. Cvijin je na ovu dužnost izabran na mandatni period od tri mjeseca. 

Koncert Gorana Karana 

NOVI SAD – Splitski pjevač Goran Karan nastupa u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uz svoj humor i glas, Karan će prisutnima priuštiti večer punu emocija u nedjelju, 3. ožujka, s početkom u 20 sati. Karte su dostupne na prodajnim mjestima Gigstixa, na blagajni Srpskog narodnog pozorišta kao i online.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika