Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sombor u borbi protiv požara

Jedinice Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Somboru su u proteklih 14 dana intervenirale na čak 29 požara, od kojih je 19 bilo na otvorenom prostoru, priopćila je Policijska uprava Sombor. Nadležni podsjećaju građane da ukoliko primijete požar, isti prijave u najkraćem mogućem roku vatrogasno-spasilačkoj jedinici na broj telefona 193.
»Zbog povećanog broja požara na otvorenom Odjeljenje za izvanredne situacije u Somboru apelira na građane da ne spaljuju travu i nisko raslinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i sigurnost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Također, podsjećamo da požari u blizini prometnica ugrožavaju sigurno odvijanje prometa i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na cesti, a samim tim i do prometnih nezgoda«, mole se građani u apelu. 
Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara po kojima je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih usjeva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje ostataka, za pravne osobe zaprijećena je kazna od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara, a za fizičke osobe kazna od 10.000 dinara. 
Odjeljenje za izvanredne situacije u narednom periodu, zajedno s policijom, kontrolirat će provođenje mjera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Također, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obilježenim mjestima, u skladu s propisanim mjerama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizičke osobe predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.
I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika