Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vinski bregovi

Ponosna sam na to što sam svjesna ljepote oko sebe i one pod nosom. Prvenstveno mislim na ljepotu sredine u kojoj se nalazim i činjenicu da mi prava ljepota nikada ne može dosaditi. Ni u tri života ne mogu prestati voljeti Veliki bački kanal, ni šume Gornjeg Podunavlja, ljepotu Bajskog kanala, zelenilo Sombora, njegove parkove i ćelave trgove. Koliko god puta prođem glavnom ulicom, uvijek će mi pogled na županiju u parku oduzeti dah. Nepopustljivi sam ljubitelj onoga što volim i mogu pronaći ljepotu u svom okruženju. E sad, ovo drugo je malo ukaljano u mojoj mađarskoj fazi života. Ne mogu se slijepo zaljubiti u mađarske ljepote iako mi je okolina prekrasna. Ne mogu se stalno do te mjere nepovratno zaljubiti, jer imam te trenutke s jezikom i s ljudima koji onemogućuju potpunu hipnozu ljubavi.
Ne odustajem, tražim nove recepte i još veću ljepotu, dok ne zavrtim um i od prirode ne izgubim tlo pod nogama. A kada imate takve odluke, svemir se pobrine da vam da znakove. Jedan takav znak pronašao me danas. Selo Hercegkút. Dragulj regije Tokaj, koja se s 27 sela i gradova, na sjeveroistoku Mađarske, slikovito smjestila u sjeni planine Tokaj, koju je formirao ugašeni vulkan.
Tokaj, regija u Mađarskoj, obiluje bogatom kulturnom baštinom, slikovitim krajolicima i, naravno, izvrsnim vinima. U srcu ove regije nalazi se jedno od najčarobnijih vinskih sela – Hercegkút. Hercegkút je malo mjesto poznato po svojim vinogradima koji se protežu uz brežuljke, stvarajući spektakularne poglede od kojih zastaje dah. Ovaj slikoviti kutak Mađarske bogat je tradicijom proizvodnje vina koja seže stotinama godina unatrag. Ovdje su vinogradari majstori svog zanata, njegujući autohtone sorte vinove loze kao što su mjehur, hárslevelű i žuti muškat, od kojih se dobivaju vina vrhunske kvalitete i jedinstvenog okusa.
Posjetitelji Hercegkúta imaju priliku uživati u autentičnom iskustvu kušanja vina, obilasku vinarija i upoznavanju procesa proizvodnje vina od loze do boce. Vinski podrumi ovdje nisu samo mjesta gdje se vino čuva i sazrijeva već i prostori u kojima se dijele priče o naslijeđu, strasti i predanosti vinogradara.
Osim izuzetnim vinima, Hercegkút oduševljava svoje posjetitelje tradicionalnom mađarskom gostoljubivošću. Lokalne gostionice nude obilje ukusnih jela koja se savršeno sljubljuju s domaćim vinima. Posjetitelji mogu uživati u domaćoj kuhinji koja obiluje jelima poput gulaša, kobasica i raznih sireva, čime je gastronomski doživljaj potpun.
Hercegkút nije samo destinacija za ljubitelje vina; ovo je također mjesto gdje se možete prepustiti miru i tišini netaknute prirode. Šetnja vinogradima, vožnja biciklom slikovitim stazama ili jednostavno sjedenje na terasi uz čašu omiljenog vina pružaju nezaboravne trenutke opuštanja i uživanja u ljepoti ovog prekrasnog kraja.
Ukratko, Hercegkút predstavlja vrhunsku vinsku destinaciju u regiji Tokaj, gdje se spajaju tradicija, kvaliteta i ljepota kako bi stvorili nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje koji ovdje dolaze u potrazi za istinskim užitkom.
Poželjela sam napraviti piknik u selu Hercegkút, bajkovit kao u Tolkienovim ekraniziranim okruženjima. Radujem se prilici, a kada govorim o svom posjetu, moram napomenuti da sam Mađarsku zamišljala puno manjom. No, koliko god kilometara trebalo, veselim se novim otkrićima i nadam se bespovratnim zaljubljivanjima.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika