Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Simpozij za profesore tambure

ZAGREB – Profesori tambure iz Srbije nazočili su 1. simpoziju Tambura u obrazovanju & Umjetnička tamburaška glazba koji je održan 6. i 7. veljače u Zagrebu u organizaciji Muzičke akademije Zagreb, Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka i Agencije za odgoj i obrazovanje Hrvatske. Po riječima prof. Mire Temunović simpozij je organiziran za profesore tambura u Hrvatskoj i susjednim zemljama, te je skupu nazočilo i 11 profesora koji rade u muzičkim školama u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkoj Palanki, Zrenjaninu i Kragujevcu. Tijekom ova dva dana o tamburi u obrazovanju, te brojnim aktualnim temama govorili su eminentni profesori.  
»U okviru dva dana nazočili smo i koncertima solista i komornih sastava akademije u Zagrebu i Osijeku gdje se tambura izučava na visokom školskom nivou. Puno toga zanimljivog smo čuli, vidjeli i naučili i zaista nam je bilo potrebno otvorenje akademije da se naši mladi tamburaši mogu dalje usavršavati i napredovati. Prezadovoljni smo i zahvalni na pozivu«, kaže Temunović. 

Sastanak suradnika Nove riječi

SUBOTICA – U povodu izlaska dvobroja časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ (1-2 za 2023. godinu) u petak, 9. veljače, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata održan je sastanak suradnika časopisa. 
Osim o sadržaju novoga dvobroja, na sastanku je bilo riječi i o daljnjim planovima glede realizacije časopisa. Planovi se odnose na daljnja čitanja književne baštine, panoramsko predstavljanje dijelova književne scene te prezentaciju književnog stvaralaštva drugih nacionalnih zajednica. Glede novina, predloženo je da se više pozornosti posveti tekstovima esejističkoga tipa koji bi se kulturnim fenomenima vojvođanskih Hrvata bavili na interdisciplinaran način. 
Glavni urednik časopisa Tomislav Žigmanov pozvao je na uključivanje novih suradnika mlađe generacije, posebice onih koji su studirali ili studiraju književnost i humanističke znanosti. Podsjetio je i da je književna baština vojvođanskih Hrvata bogata, ali nedovoljno iščitana. 

Novo vodstvo ZHB-a Tin Ujević

BEOGRAD – Nakon nedavne smrti predsjednika ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegovića ta je udruga održala skupštinu i izabrala novo vodstvo. Novi predsjednik udruge je Stefan Ercegović, a dopredsjednici su Branka Bešević Gajić, Nikša Ercegović i Predrag Babić.   

Gupčevi folkloraši u Baji

BAJA – Folkloraši HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta nastupili su u subotu, 10. veljače, na pokladnoj manifestaciji Maškare u Baji, u Mađarskoj. Priređen je cjelodnevni program u središtu grada uz popratne sadržaje. Suorganizatori Maškara su tamošnje organizacije hrvatske manjine. 

Projekt Tradicijska abeceda

ZAGREB – Hrvatska matica iseljenika poziva na sudjelovanje u njihovom novom programu Tradicijska abeceda, koji će se odvijati kroz 2024. godinu. Projekt obuhvaća 30 prikaza (scenskih, igranih, video, foto, animacija, i sl.) pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine, prema slovima hrvatske abecede. Svako slovo prikazuje jedan element čiji naziv počinje tim slovom (npr. B za balun, D za Dužijancu, LJ za ljelje i sl.). 
U projektu može sudjelovati šest različitih kulturno-umjetničkih društava, skupina, ansambala, domova, katoličkih misija i sl., pet izvan Hrvatske i jedan iz Hrvatske, i svaka će prikazati pet, prema nasumično odabranim slovima, pojmova hrvatske tradicijske kulturne baštine. Projekt je za početak digitalan jer će se prikazi objavljivati na web portalu, društvenim mrežama te u časopisu Matica, prema unaprijed određenim vremenskim terminima. Više o projektu i prijavi na poveznici: www.matis.hr

Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji 

TOMISLAVGRAD – Udruga Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira jedanaestu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske koja se od 8. do 14. srpnja 2024. održava u Tomislavgradu, BiH. Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u BiH. Na dosadašnjim revijama uspješno su sudjelovale i Hrvatice iz Srbije. Opširnije na stranicama Matice: www.matis.hr.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika