Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo za primjer

U nedjelju, 4. veljače, vjernici župe Uskrsnuće Isusovo iz Subotice imali su Župno prelo, koje je održano u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo. Goste su dočekivali mladi u nošnji i organizatorice prela Jelica Horvacki i Mirjana Ivković Ivandekić. 
I ovogodišnje prelo okupilo je stare i mlade, obitelji s djecom i bez djece, samce, i svi su našli svoje mjesto i društvo te je dvoranu ispunilo ozračje topline, žamora, smijeha i razdragane dječje igre. 
Voditeljica programa, Katarina Piuković pozdravila je sve župljane kao i dugogodišnjeg, sada umirovljenoga župnika mons. Belu Stantića i mladog župnika vlč. Vinka Cvijina.
Kako nalaže tradicija, prelo je svečano otvoreno uz pjesmu Kolo igra tamburica svira, a pjevali su mladi u nošnji uz pratnju ansambla Ruže. 
U prigodnom programu, sakristan Josip Kopilović odjeven u bunjevačku nošnju ispripovijedao kako je to kadgod bilo na salašu. Što su se oni sigrali? Kako su čuvali krave na ritovima, lovili pijavice... Pročitani su i prigodni stihovi koje je napisala župljanka Milica Kopilović, a u ime Udruge Naša djeca okupljene je pozdravila i dugogodišnje predsjednica Nevenka Tumbas, te je među ostalim potakla djecu i roditelje na upis u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. 
O Duhovnom životu župe govorila nam je Kata Horvacki, te župnik vlč. Cvijin koji se zahvalio organizatorima prela i pozvao sve da ustraju u ovome zajedništvu. 
Nakon ručka, djeca su imala najavljeni maskenbal, a nastupio je i dječji zbor HGU Festival bunjevački pisama Raspjevane zvijezdice. Ono na što su u ovoj župnoj zajednici osobito ponosni, jeste veliki broj obitelji s djecom, te je tako na prelu samo pod maskama (gdje su sudjelovala djeca do 14 godina) bilo 88 djece.  
Svaka obitelj je za sjećanje na ovogodišnje prelo dobila magnet u obliku svoje crkve, koja ih, kako kažu okuplja u velikom broju i oko Isusovog stola. 
E. K. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika