Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Budimo svjetlost ovoga svijeta 

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu (2. veljače) počev od 1997. godine, a na inicijativu pape Ivana Pavla II., u Crkvi se diljem svijeta slavi i Dan posvećenog života. 
Misno slavlje u crkvi sv. Mihovila arkanđela u Subotici – otaca franjevaca, predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas.  
Blagdan Prikazanja Gospodinova ili Svijećnica je, kako je biskup rekao, slavlje poklona i darivanja samoga sebe i vlastitog života. S tim se blagdanom razvila i procesija svjetla, koja je imala svrhu potisnuti staru pogansku procesiju koja se početkom veljače slavila kao gradska procesija u starome Rimu. 
Misnom slavlju prethodila je pobožnost, te obred blagoslova svijeća u kapelici Crne Gospe, nakon čega je uslijedila procesija sa svijećama. U narodu je poznat i izraz Marinske svijeće – odnosno svijeće (blagoslovljene na Marin) koje vjernici nose domovima, a pale ih kod grmljavine i zla vremena. 
Sveti papa Ivan Pavao II. uvođenjem Dana posvećenog života želio je potaknuti sve na vrednovanje i promišljanje o redovničkim zvanjima. Svaka zajednica ima svoje vlastito poslanje, a u Subotičkoj biskupiji djeluju 34 redovnice i 10 redovnika u različitim zajednicama. 
Ž. V. 
Foto: Attila Kovács

Raspisan natječaj za HosanaFest 

Organizijski odbor HosanaFesta raspisuje natječaj za prijem novih skladbi koji je otvoren od 1. veljače do 1. travnja 2024., a koji će biti održan 6. listopada ove godine. 
Uvjeti natječaja su sljedeći: skladbe tematski moraju imati kršćanski karakter; ne smiju biti već objavljene niti javno izvedene; trajanje skladbe ne smije prijeći 4 minute; moraju biti uredno potpisani autori glazbe, teksta i obrade; autor i glavni izvođač pjesme ne smije biti mlađi od 16 godina; u vokalno-instrumentalnom sastavu ne smije biti više od 15 osoba.
Prijava na natječaj dostavlja se na CD-u ili putem elektroničke pošte, a obvezno mora sadržavati: oglednu demo snimku pjesme (snimka ne mora biti studijska, ali glazbeno-produkcijski treba biti što sličnija izvedbenoj verziji), pjesma može biti poslana i u mp3 formatu s minimalnom rezolucijom od 192 kbps; tekst pjesme; kraću biografiju izvođača s podacima; te navesti zajednicu u kojoj se djeluje, a potrebno je priložiti i potvrdu svećenika.
Radove slati ili dostaviti na adresu »HosanaFest 2024« Limska 3, 24000 Subotica, Vojvodina – Srbija ili na e-mail adresu: hosanafest@yahoo.com
Dodatne informacije se mogu dobiti na telefon: +381(0)62/244-974.


I svećenici vole nogomet 

Europsko prvenstvo katoličkih svećenika u malom nogometu, 16. po redu, započelo je 5. veljače i traje do danas, 9. veljače, u Skadru, u Albaniji. 
Na prvenstvu sudjeluje 17 reprezentacija, a natjecatelji su raspoređeni u pet skupina. Svećenici iz Srbije natjecali su se u drugoj (B) skupini. 
Srbiju su predstavljali svećenici Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, među kojima su i svećenici Subotičke biskupije: Nebojša Stipić, Tibor Zsúnyi, Mirko Štefković, Marijan Vukov, Vinko Cvijin, a uz njih za Srbiju su igrali i: Darko Rac, Elias Ohoiledwarin SVD (redovnik verbita), Roland Fehér, Emánuel Tapolcsányi, Novica Draghia, Oszkàr Tracsek, Tijo Joseph Thalisserickal SVD (redovnik verbita) i Milan Sima. 
Prvenstvo je, kako i priliči, započelo zajedničkim misnim slavljem u katedrali sv. Stjepana u Skadru, a tijekom turnira, osim priprema i utakmica, igrači – svećenici su svakodnevno imali i svete mise koje su većinom predvodili biskupi. 
Do zaključenja našeg lista svećenici koji su igrali za Srbiju svoje protivnike iz Mađarske, Slovačke i Bjelorusije »obdarili« su rezultatom u njihovu korist. I ove godine odlučili su biti darežljivi, te su tako zauzeli posljednje mjesto, ali samo u nogometu. No, na ovome prvenstvu rezultati su (za neke) ionako na drugom mjestu, dok prvo mjesto zauzimaju zajedništvo, druženje i međusobno upoznavanje. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika