Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za prekograničnu suradnju 1,5 milijuna eura

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić sa suradnicima posjetio je prošlog petka, 26. siječnja, hrvatsku zajednicu u Srbiji te je najavio novi program prekogranične suradnje kojeg financira Hrvatska.
U Hrvatskom domu – Matici, sjedištu hrvatskih manjinskih institucija u Srbiji, održan je sastanak na kojem se razgovaralo o programu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije u vrijednosti od 1,5 milijuna eura a koji ima za cilj gospodarsku, demografsku, socijalnu i društvenu revitalizaciju prekograničnog prostora s naglaskom na Hrvatima u Srbiji. Ovaj program se, rekao je Erlić, jako dobro provodi i iz godine u godinu se uključuje sve više organizacija. Do sada je pedesetak udruga i organizacija uspješno koristilo ova sredstva, rekao je Erlić te je izrazio uvjerenje da će se njima poboljšati prekogranična suradnja i jačati kapaciteti Hrvata u Srbiji u različitim područjima. Natječaj će, prema riječima Erlića, biti raspisan vrlo brzo, za desetak dana. 
»Ovi projekti realiziraju se u različitim sferama od kulture, obrazovanja, edukacije, sporta ali imaju predznak zajedničke suradnje institucija iz Srbije i Hrvatrske i u tom smislu jačanja kapaciteta i zato smo zadovoljni da se dobro provode i želimo dati punu podršku daljoj afirmaciji u razdoblju koje je pred nama«, rekao je Erlić i dodao kako su razgovarali i o europskim projektima kao što je INTERREG prekogranični projekt koji se rade po europskim metodologijama. Ovaj prekogranični program vrijedan 38 milijuna eura trenutno je otvoren i u tijeku je evaluacija projekata.  
Sustavna i snažna potpora

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zahvalila se ministru Erliću i rekla kako ovo Ministarstvo već nekoliko godina sustavno i snažno pomaže Hrvate u Srbiji kako bi sve udruge, organizacije, Crkva i pojedinci osjetili podršku Hrvatske. U prošlom razdoblju, rekla je, puno je udruga ostvarilo velike rezultate a ove godine će se sredstva povećati, jer su svi sudionici programa transparentno opravdali sredstva i realizirali projekte.  
»Ove godine će se sredstva povećati, jer zaista mislim da smo uradili dobar posao, da smo opravdali povjerenje Hrvatske i ovog Ministarstva. Pohvalila bih sve koji su sudjelovali u ovom prekograničnom projektu jer, kako je ministar na sastanku naglasio, imamo visoku razinu financijske higijene. Sve smo opravdali, HNV je koordinirao čitavim procesom i svaki euro, dinar je zaista utrostručen i vrlo transparentno opravdan«, rekla je Vojnić. 
Objasnila je kako je u prošlom programu apliciralo dosta predstavnika Crkve i udruga kulture koje su rješavale pitanje prostora u kojima rade, a što se tiče sadržaja bilo je opremanje knjižnice, digitalizacija baštine, pravljenje prezentacija i slično. 
Ovome je sastanku prethodio sastanak izaslanstva Ministarstva s čelništvom DSHV-a u prostorijama stranke u Subotici.
»Mi smo zadovoljni kako smo i nadalje prepoznati kao pouzdani partneri što se pokazalo i kroz činjenicu da će sredstva koja će stajati na raspolaganju institucijama i organizacijama hrvatske zajednice biti utrostručena. To je s jedne strane i potvrda što smo mi stalno artikulirali kad komuniciramo s vlastima u Hrvatskoj da smo mi zajednica koja ima potrebe i koja može kvalitetno apsorbirati sredstva koja imamo na raspolaganju. Drugim riječima da smo zajednica sposobnih, kvalitetnih ljudi i kompetentnih institucija«, rekao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov te je dodao kako je bilo riječi i o nastavku suradnje u drugim izazovima koje imaju kada je u pitanju suradnja Srbije i Hrvatske.
»Podrška i uključivanje institucija hrvatske zajednice u prekogranične programe suradnje, prije svega INTERREG, odgovor je koji mi kao institucije trebamo dati, kada je u pitanju priprema institucionalna i kadrovska i naravno da imamo napokon i određenu vrstu beneficija. Uzor u tome nam je suradnja Mađarske i Srbije gdje najveći dio sredstava koja se realiziraju u prekograničnim programima dvije države završava u područjima gdje žive Mađari i njihovim institucijama. Nama je cilj i politički i kada je u pitanju komunikacija prema vlastima u Srbiji da iz tih programa ne budemo isključeni već naprotiv: da budemo zastupljeni na svim razinama lokalnih vlasti, u svim institucijama koje komuniciraju prekogranične programe, u regionalnim razvojnim agencijama i fondovima kojima je osnivač AP Vojvodina«. 

Za svakog Hrvata

Prezentacija realiziranih projekata Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije održana je istog dana u župnoj dvorani u Đurđinu u organizaciji Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
Ovom prigodom predstavljena su 22 realizirana projekta, od odobrenih 25, u protekloj godini s ukupnom vrijednosti od 543.000 eura. 
Prisutne su pozdravili predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, župnik domaćin vlč. Danijel Katačić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Domagoj Mikulić. 
Žigmanov je istaknuo kako će ove godine iznos biti uvećan na 1,5 milijuna eura te da je to pet puta više u odnosu na sredstva koja su bila dostupna prve godine prekograničnih projekata, 2022.
»Danas je službeno u posjetu hrvatskim institucijama bio ministar nadležnog hrvatskog ministarstva Šime Erlić. Donio je sjajnu vijest da ćemo 2024. u ovom programu imati na raspolaganju 1,5 milijuna eura. Počnimo se pripremati, razmišljajmo, tražimo partnere i budimo ono što smo i do sada bili – odgovorni, pouzdani i transparentni«, rekao je predsjednik DSHV-a.
Vlč. Katačić je u ulozi domaćina, ali i korisnika prekograničnih projekata zahvalio na ovim razvojnim projektima. 
»Mogu posvjedočiti kako se među našim župljanima u protekle dvije godine, kada smo dobili veću materijalnu pomoć iz Hrvatske, zaista osjećala radost jer nas matična domovina nije zaboravila te nam je uz financijsku pomoć omogućila sačuvati ono što je bilo nužno popraviti, a to je prvo bio krov na župnoj kući, a potom prošle godine i etno salaš«, kazao je vlč. Katačić.
Važnost projekata koji su realizirani diljem Bačke te u Srijemu i Beogradu istaknula je i Vojnić.
»Vlada Republike Hrvatske je počela kapitalno ulagati u hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali ono što je nama od izuzetne važnosti jeste da podršku osjeti svaki Hrvat u svakoj najmanjoj zajednici u Srbiji, a vaše ministarstvo je to zaista i učinilo«, navela je predsjednica HNV-a.
Na uspješno realiziranih svih 25 projekata čestitao je Mikulić u ime cijeloga Ministarstva te najavio novi ovogodišnji program sa znatno većim sredstvima.
»Pripremajte projekte da možemo nastaviti razvijati zajednicu Hrvata i s jedne i s druge strane granice, iako nama kada ste vi u pitanju, granice ne postoje«, poručio je Mikulić.

Najavljeni projekti do 100.000 eura

Važnost prijavljivanja na projekte i mogućnosti koju oni pružaju istaknuli su i ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Stella Arneri i savjetnik u Ministarstvu za europske integracije Republike Srbije Srđan Vezmar.
»Novi program je pred nama, objavljen će biti već krajem idućega tjedna. Prije dvije godine smo imali 20 uspješnih projekata, prošle godine 25, a ove se nadamo još više. Projekte smo razdijelili u dva segmenta. Imat ćemo projekte do 50.000 eura kao što smo i do sada i jedan dio za malo veće strukturne projekte do 100.000 eura«, najavila je Arneri. 
Vezmar je rekao kako povećanje projektnih sredstava predstavlja i veliki izazov za Hrvate u Srbiji. 
»Trebamo razmišljati o strategiji razvoja hrvatske zajednice u jednom novom sedmogodišnjem razdoblju koje će se poklopiti i s proračunskim razdobljem Europske unije«, poručio je savjetnik u Ministarstvu za europske intergracije.
Kako je tekla realizacija projekta i o rezultatu rađenoga govorili su nositelji iz Srbije i djelomično i iz Hrvatske. 
Okupljeni su nakon izlaganja imali prigodu vidjeti i jedinstveni križni put od slame koji se nalazi u crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu.
J. D /J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika