Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpora Virovitičko-podravske županije

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović potpisali su u subotu, 27. siječnja, ugovor prema kome će Virovitičko-podravska županija financijski pomoći projekte HNV-a.
»Ovo što smo danas potpisali samo je nastavak dogovora s Hrvatskom zajednicom županija, koja će u iduće tri godine financijski sustavno pomagati HNV. Osim toga razgovarali smo s predstavnicima županije o gospodarskoj suradnji, dobili smo poziv za gospodarski sajam 16. veljače i nadam se da ćemo i to područje koje nas čeka početi sustavno razvijati. Osim toga razgovarali smo i o tome da naši učenici obiđu kulturnu baštinu županije«, kazala je Vojnić.
»Pokušavamo pomoći Hrvatima u Srbiji, ojačiti ih i očuvati njihov položaj i identitet. Znamo da ima puno kulturnih manifestacija i da se na taj način čuva baština Hrvata izvan Hrvatske. Zato nam je bila želja, i to smo i ostvarili kao i sve hrvatske županije, da na ovaj način, kroz ova financijska sredstva pomognemo Hrvatskom nacionalnom vijeću. Vjerujem da će se s ovim sredstvima moći organizirati svi kulturni programi, projekti i da će biti puno novih programa za jačanje Hrvata izvan Hrvatske«, kazao je župan Andrović i dodao da će prema potpisanom sporazumu s HZŽ sve hrvatske županije financirati rad HNV-a s po 15.000 eura. 
Virovitičko-podravska županija jedna je od vodećih županija po povlačenju sredstava iz Europske unije, realizirani su projekti u poljoprivredi, zdravstvu, revitalizaciji kulturne i prirodne baštine i to iskustvo spremni su podijeliti s Hrvatima u Srbiji.
Nakon Sporazuma o suradnji koji je u Hrvatskom domu – Matici potpisan u prosincu prošle godine bit će potpisani pojedinačni ugovori sa svakom od županija. Virovitičko-podravska županija druga je s kojom je takav ugovor potpisan, a uskoro će biti potpisani i ugovori s drugim županijama. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika