Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zemlja energije i ritma, spektakularnih slapova i tajanstvene prašume

I dok je cijeli svijet na Kopaoniku i skijanju, barem se meni tako čini, ja ne odustajem od snova o ljetu. Toliko sam ozbiljna u tome da sam počela vježbati kako bih bila u formi i spremna za sve planirane aktivnosti.
Ni jednom serijalu o kojem sam pisala nisam pristupila ovako predano. Nadam se da nikoga ne umaram pričama o zemljama Amazonije i da svatko uspijeva pronaći nešto interesantno i korisno. Ne mogu prestati uživati u čitanju i istraživanju ovih prelijepih dalekih divljina. Ostalo nam je još nekoliko zemalja, a ovoga tjedna idemo u Venezuelu. 
Venezuela, zemlja kontrasta i spektakularne raznolikosti, očarava posjetitelje svojom prirodnom ljepotom, mogućnostima avanture i jedinstvenom kulturom.

Prirodne ljepote

Venezuela nudi nevjerojatnu raznolikost prirodnih ljepota koje zadivljuju i osvajaju srce svakog posjetitelja. Na vrhu liste su Angel Falls, najviši slapovi na svijetu, čija slika ostavlja bez daha. Smješteni u nacionalnom parku Canaima, ovi impozantni slapovi padaju s visine od preko 900 metara, stvarajući čarobnu atmosferu koja ostavlja neizbrisiv dojam.
Nacionalni park Canaima također je dom planinama Tepui, izoliranim stolnim planinama koje se uzdižu iznad prašume, nudeći spektakularne vidike. Roraima Tepui, inspiracija za roman Arthura Conana Doylea Izgubljeni svijet, posebno je fascinantna sa svojim visokim liticama i jedinstvenom florom i faunom.
Za avanturiste Venezuela nudi niz uzbudljivih aktivnosti. Pješačenje do vrha Roraima Tepui nezaboravno je iskustvo, gdje možete istraživati tajanstvene špilje i vidjeti neobične stijene oblikovane stoljećima erozije.
Padobranstvo iznad Anđeoskih slapova omogućava vam da doživite jedinstven pogled na ova čuda prirode. Ako ste ljubitelj vodenih avantura, kao što sam to ja, vožnja čamcem niz rijeku Canaima će svakako biti jedna od vaših aktivnosti jer pruža uzbudljiv doživljaj kroz bujnu prašumu i pored impresivnih vodopada.

U ritmu tradicionalnog plesa

Venezuela je bogata jedinstvenim kulturnim karakteristikama koje odražavaju spoj različitih etničkih grupa i povijesnih utjecaja. Joropo, tradicionalni ples, odiše energijom i ritmom, a prisutan je na mnogim festivalima diljem zemlje. Joropo glazba također je bitan dio venezuelanske kulturne baštine. Ako nikada niste slušali ove ritmove, potražite ih na internetu i sigurno ćete osjetiti barem malo energije o kojoj je ovdje riječ.
Caracas, glavni grad Venezuele, ima fascinantnu mješavinu modernih nebodera i kolonijalne arhitekture. Ipak, najpoznatiji je po svom jedinstvenom prometnom sustavu – sustavu žičara (Teleférico de Caracas) s kojeg se pruža nezaboravan panoramski pogled na grad.
Venezuela je odredište koje pruža nezaboravna iskustva, bilo da istražujete prirodna čuda, uživate u avanturama ili upijate bogatu kulturnu baštinu. Svojom jedinstvenom kombinacijom prirodnih ljepota, uzbudljivih aktivnosti i kulturnog blaga, Venezuela ostaje jedno od najintrigantnijih odredišta na južnom kontinentu.
Uživajte u ritmovima tradicionalnih venezuelanskih plesova i putujte širom zatvorenih očiju, čak i iz svoje sobe.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika