Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Slavlje zaštitnika Subotičke biskupije 29. lipnja

Blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, proslavljen je 25. siječnja u bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici. Trojezično misno slavlje (hrvatski, mađarski i latinski) predvodio je apostolski nuncij u Srbiji mons. Santo Rocco Gangemi u zajedništvu s biskupom Subotičke biskupije Franjom Fazekasom, te biskupom Srijemske biskupije mons. Đurom Gašparovićem, biskupom koadjutorom iste biskupije mons. Fabijanom Svalinom, vladikom grkokatoličke eparhije sv. Nikole mons. Đurom Džudžarom, te svećenicima, đakonima i bogoslovima Subotičke biskupije.  
Ovom prigodom nuncij Gangemi je obznanio da je prihvaćena želja ovdašnjih pastira Katoličke crkve, te će se ubuduće slavlje zaštitnika Subotičke biskupije, umjesto sadašnjeg – 25. siječnja, slaviti 29. lipnja na blagdan svetih Petra i Pavla. Počev od sljedeće – 2025. godine. 
Važno je podsjetiti kako je sv. Pavao zaštitnik Subotičke biskupije koja je utemeljena na svetkovinu njegova obraćenja, 1968. godine. Njegov lik nalazi se i na grbu Autonomne Pokrajine Vojvodine, a zaštitnik je i nekadašnje Kaločko-bačke nadbiskupije, te zemljopisne regije Bačke. 
Prijenos misnog slavlja praćen je i na Facebook stranici Subotička katedrala – Szabadkai katedrális i može se pogledati odgođeno. 
Preuzeto s: TU Subotičke biskupije 


Proslavljen Dan škole Paulinum u Subotici

Biskupijska klasična gimnazija i malo sjemenište Paulinum u Subotici su na blagdan Obraćenja sv. Pavla (25. siječnja) proslavili Dan škole, te ujedno i proštenje kapele koja je pod zaštitom ovoga sveca. Svetu misu je predvodio biskup Franjo Fazekas, a slavlju su nazočili i v. d. rektora sjemeništa vlč. László Tojzán, odgovorna osoba za nastavni proces Ottó Csorba, te predstavnici Pokrajine, Grada i nacionalnih vijeća. Nakon svete mise učenici Paulinuma su izveli prigodan program.
»Danas je najveći blagdan i najveće slavlje naše male gimnazije, a to je Obraćanje sv. Pavla, veoma važan blagdan za cijelu Katoličku crkvu. Izvest ću jednu pjesmu na gitari uz pjevačku pratnju na mađarskom, potom jednu recitaciju na hrvatskom jeziku pod naslovom Tražim Boga. Također ću čitati i završni govor kao jednu zahvalu za sve što se dogodilo prethodne godine u gimanziji«, govori učenik četvrtog razreda biskupijske klasične gimnazije Antoni Kontra. 
Ovom prigodom, nakon evanđelja dvojici bogoslova: Ádámu Huszáru i Ábelu Gubenu dodijeljena je služba lektorata. 
Profesorica likovne kulture Jasmina Jovančić Vidaković kaže kako je dan škole najsvečaniji dan koji se rado proslavlja: 
»Uvijek imamo ugledne goste, a među njima neke bivše i sadašnje đake i vrlo smo sretni kada imamo priliku proslaviti dan ove divne škole koja daje jako mnogo mogućnosti i jako lijepu podlogu za dalju naobrazbu«. 
Jasmina dodaje kako je ceremenonija primanja bivših sjemeništaraca u službu doprinijela da cijeli događaj bude svečaniji: 
»Za mene je to isto bila novina; nikada pod ovom školskom misom za dan škole nije bila ovakva ceremonija i jako sam se obradovala. Ja znam mnoge učenike koji su se odlučili za svećenički poziv i jako sam sretna što su to odabrali. To je jako zahtjevno zvanje i tog poziva se trebaju primiti ljudi koji su odgovorni, koji znaju koliko je to važno i koji umiju na pravi način prenijeti riječ Božiju. Ova dva momka su bili iz jednog zbilja izvanrednog razreda, gdje su se sva djeca natjecala tko će biti bolji i nimalo se ne čudim što su dva učenika iz tog razreda odlučili nastaviti svoj put u crkvi«. 
I. B.

Novi sajt Subotičke biskupije

U četvrtak, 25. siječnja, predstavljen je javnosti novi sajt Subotičke biskupije. Nova web stranica se može pronaći na domenu catholic-su.rs. Velečasni Vinko Cvijin kaže kako se na izradi novog sajta radilo dulje od jedne godine i kako je sajt dostupan na mađarskom i na hrvatskom jeziku. Na samom početku bira se željeni jezik, a na njemu možete pronaći informacije o središnjim biskupijskim ustanovama, o župama i svetištima, kao i izvješće događanja iz župnih zajednica diljem Subotičke biskupije. 
Biskup Franjo Fazekas je ovom prilikom rekao kako je primarna zadaća Crkve širiti Kristov nauk, te da im moderne tehnologije mogu pomoći u tom zadatku. Po završetku konferencije biskup je klikom na »start« pokrenuo novi sajt biskupije. 
I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika