Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pred­sta­vlja­nje »Su­bo­ti~ke ma­ti­ce«
U čitaonici Gradske biblioteke Pučka kasina 1878. organizira 14. siječnja s početkom u 19 sati književnu večer i predstavljanje knjige vlč. Josipa Temunovića »Subotička matica«, koja je nastavak knjige o »Zadužbini biskupa Lajče Budanovića«.
    Večer se organizira u povodu 70 godina od osnivanja Subotičke matice te prvih održanih razgovora o biskupu Ivanu Antunoviću. Autor knjige piše kako vizija Budanovićeva preporoda počiva na dva stožera: vlastiti kapital i dobra organizacija. U svojoj knjizi »Zadužbina biskupa Budanovića« vlč. Josip Temunović rekao je ono bitno oko ideje vlastitog kapitala, dok je u knjizi »Subotička matica« rekao ono bitno oko dobre organizacije koja se manifestirala radom matice. Biskup Budanović osniva »Subotičku maticu« 1933. godine i u njoj i oko nje udružuje ili povezuje sva hrvatska udruženja. Publika će se na promociji ove knjige moći upoznati s radom matice koji je bio dostatan da se očuva tanka nit vjerske i narodne pripadnosti i samobitnosti. Knjiga vlč. Josipa Temunovića sadrži i brojne dokumente koji razvidno pokazuju i dokazuju nastojanje hrvatskih svećenika u Bačkoj za stvaranjem institucije koja će brinuti o hrvatskoj religioznoj kulturi, koja spada u integritet sveopće hrvatske kulture.

Knji`ev­ni na­tje~aj
»Rešetarački susret pjesnika«-Rešetari, objavljuje natječaj za šestu zbirku pjesama hrvatskih pjesnika koji žive u dijaspori, prijatelja Hrvatske i članova sekcije KLD »Rešetari« iz Rešetara. Svaki pjesnik može sudjelovati sa pet pjesama. Pjesme trebaju biti pisane kompjuterom (floppy ili CD) ili pisaćim strojem, standardnim hrvatskim književnim jezikom ili dijalektom hrvatskog jezika kojim se govori u kraju gdje živi pjesnik. Broj objavljenih pjesama u zbirci isključivo ovisi o kvaliteti dostavljenih pjesama. Radovi koji svojom kvalitetom ne zadovolje postavljeni kriterij neće biti objavljene. Neobjavljeni radovi neće biti vraćeni. Uz pjesme svaki autor treba poslati svoj kratki životopis (datum rođenja, adresa stanovanja, stručnu spremu i posao koji sada radi, gdje i kada su do sada objavljeni radovi). Svoje radove slati na adresu: KLD »Rešetari« Vladimira Nazora 30. 35403 Rešetari Hrvatska. Radove poslati najkasnije do 30. ožujka 2004. godine.

Bre{anov film na Ber­lin­skom fe­sti­va­lu
Čelnici glasovitoga filmskoga festivala u Berlinu potvrdili su medijima kako će na 54. Berlinskom festivalu u glavnoj konkurenciji biti uvršten i film hrvatskoga redatelja Vinka Brešana »Svjedok«. Spomenuti je film inače laureat čak pet »Zlatnih arena » na prošle godine održanom 50. jubilarnom Pulskom festivalu i hrvatski je kandidat za prestižnu nagradu »Oscar«. Brešan, znan među inima po filmovima »Kako je počeo rat na mom malom otoku« i »Maršal« šalje snažnu antiratnu poruku i govori o gubljenju duše, svih moralnih skrupula i vrijednota u ratu, te kako je svojedobno istaknuo glasoviti filmski djelatnik Jiri Mentzl, predsjednik žirija u Puli, »postavio temelje ovoga filma kao putokaz i nadu da humanost i ljudska žrtva imaju smisla te da nijedna istina ne može biti toliko teška koliko je teško njezino prikrivanje«. Vodeće uloge u filmu »Svjedok« imaju Alma Prica i Leon Lučev. Posebice je bitno istaknuti kako je Brešanov film prvi koji se nakon punih 25 godina takmiči u glavnom programu festivala u Berlinu, odnosno u glavnom programu ma kakvog međunarodnog festivala A kategorije. To je izuzetno važno za hrvatsku kinematografiju, jer je nešto slično pošlo za rukom tek Lordanu Zafranoviću s filmom »Okupacija u 26 slika«.

Run­dek pr­vi u No­voj go­di­ni
Glazbenici iz Republike Hrvatske svojim su sjajnim nastupima obilježili (i) ovaj, četvrti po redu novosadski festival Exit: naime, na Exitu 04. koji je trajao od 31. prosinca do 3. siječnja, na prijelazu iz stare u Novu godinu nazočne je animirao hrvatski glazbenik i kantautor Darko Rundek, a u četvrtak, prvog dana Nove, 2004. godine, publici se vrsnim nastupom predstavila i hrvatska salsa-jazz band skupina Cubismo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika