Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kisela čorba

Kolinje, ili kako na somborskim salašima kažu karbinje, bio je nekada posao koji se planirao tjednima prije. Trebalo je dogovoriti datum, kako se on ne bi poklapao sa susjedima i rođacima koji će pomagati i kojima će se na isti način ta pomoć vratiti.
Nekoliko dana prije karbinja pripremali su se velike posude, kotlovi, katlanke, ukoliko je bilo potrebno posuđivali su se veliki astali za klanje, drvena korta za parenje svinja, oštrili noževi. Večer prije karbinja čistio se crni luk za krvavice i češnjak za kobasice. To je bio posao za žene.
Na nekadašnjim karbinjama nije bilo profesionalnih mesara već su sve radili domaćini i susjedi i rođaci koji su došli pomoći. Njima se nije plaćalo već se ta pomoć vraćala na isti način, a navečer kada se polazilo kućama svatko je dobio jednu manju kobasicu, malu krvavicu, malo čvaraka i mesa.
Na nekadašnjim karbinjama vodilo se računa da bude dovoljno hrane, pa se već ujutru čim bude prvog mesa i džigerice peklo meso za prvi obrok koji je bio obično oko 10-11 sati. Bila je to i mala pauza, jer su do tada polutke bile spremne za sječenje, a crijeva pripremljena za nadjev. Jedna od žena ostajala bi u kuhinji i mijesila kolačiće (krafne) koji su obično bili gotovi oko 12 sati.
Bez obzira koliko se svinja klalo, ruku je bilo toliko da je posao bio gotov za jedan dan. Dok se vani posao privodio kraju žene su unutra spremale večeru. Peklo se svježe meso, džigerica i kobasica. Na Bezdanskom putu za večeru se obvezno kuhala i kisela čorba s rajčicom. Kako je na večeri bilo i desetak i više ljudi, kuhao se veliki lonac, ali smo za naš KuHar mi ipak uzeli manju mjeru. 
Kisela čorba može se kuhati i drugim danima, pa i nedjeljom za svečanu užnu, umjesto žute juhe. Najbolje paše kada se za užnu spremaju sarma ili filovana paprika.

Sastojci:
oko 600 grama svinjskog mesa
5 litara vode
oko pola kilograma mrkve
jedan peršin
jedan paštrnak
jedna velika glavica luka prerezana na pola
2 češnja češnjaka
desetak zrna krupnog papra
2 jušne žlice vegete
sol po okusu
2 do 3 decilitra domaće kuhane rajčice
dvije šake domaćih krpica (flekica)

Priprema:
Za kiselu čorbu na sitnije se nareže meso od rebara s malo hrskavice, krmendla, a može se dodati i malo mesa od plećke. Važno je da ne bude čisto meso, već da ima i kostiju, pa se uz meso s kostima može staviti i jedna kost. Doda se mrkva, peršin i paštrnak, te papar u zrnu, nalije mlaka voda i stavi da se kuha. Kod vrijenja juha će baciti pjenu (bjelančevine), ali se ona ne skida. Ostavi se da lagano ključa oko sat vremena i onda se dodaje sol, a u novije vrijeme biljni začin, obično vegeta, i ostavi se da i dalje lagano kuha oko dva sata.
Pri kraju kuhanja dodaje se kuhana rajčica i još se oko 20 minuta nastavi kuhanje. Ukoliko juha nije dovoljno slana, dodaje se još malo soli, nikako prije jer se dio tekućine ukuha, pa se može dogoditi da juha bude presoljena. Može se staviti i nekoliko grančica peršinovog lista, a nekada se taj busen vezao bijelim koncem kako bi se prije služenja mogao izvaditi iz juhe. Može se oko pol sata prije služenja u juhu dodati i korijen od kupusa ili komadić cvjetače, koji će dodatno popraviti okus.
Na kraju se zaspu krpice i kisela čorba je spremna za služenje, zajedno s mesom i povrćem, koje se ne odvaja. Jedino se, ukoliko su kuhani krupniji komadi, meso i povrće mogu malo usitniti.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika