Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duh Mediterana u Vojvodini

Hrvatski kulturni centar Novi Sad je u subotu, 11. studenoga, bio organizator koncerta »Ictum urbis & Leto u Novom Sadu« održanog u amfiteatru SPENS-a. Tom prilikom pred novosadskom publikom predstavili su se KUD Stjepan Radić iz Pridvorja (Konavle) i ženska klapa Figurin iz Zagreba. 
»Večeras smo doveli duh Mediterana«, rekla je na početku programa predsjednica HKC-a Novi Sad Jasna Čordaš. Doista, kroz glazbu i ples taj duh je oživio, pa makar i na kratko. Novosadska publika je imala priliku čuti jedan tradicijski instrument – lijericu, tipičan za južnodalmatinske krajeve, a svoje umijeće su demonstrirali i mladi glazbenici iz mandolinske sekcije KUD-a Stjepan Radić. Bilo je mjesta i za zdravicu iz toga kraja. Ipak, dame iz klape Figurin svojim pjevanjem nikog nisu ostavile ravnodušnim što se dalo primijetiti po glasnim aplauzima koje su dobile nakon svake izvedbe.

Dubrovačka tradicija

»Nama je veliko zadovoljstvo što smo ovdje večeras i što možemo biti prenositelji one najbolje dubrovačke tradicije koja je miroljubiva, humanistička, koja povezuje ljude i koja kroz kulturu radi najbolju promidžbu Hrvatske, evo danas i ovdje u Vojvodini i Srbiji«, rekao je predsjednik KUD-a Stjepan Radić Vlaho Mujo. 
KUD Stjepan Radić osnovan je 1996. godine. Kao zanimljivost Mujo je naveo kako su daleke 1939. na Smotri hrvatske seljačke kulture u Zagrebu nastupile i folklorne skupine iz Konavala i Subotice. 
»Nakon 84 godine Konavle i Vojvodinu ponovo je povezao Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada i na tome im zahvaljujem«, rekao je Mujo.
Jezgru klape Figurin iz Zagreba čine Dubrovkinje, nekadašnje studentice koje su ostale živjeti u hrvatskoj prijestolnici. Nagrađivana je na više festivala i spada među najbolje klape u Hrvatskoj.

Kulturna suradnja

»Prošle smo godine uspjeli ugostiti poznati zbor Lipa iz Osijeka, a sada jedan od najboljih hrvatskih folklora, a s njima i jednu klapu koja je, kako Vlaho kaže, jedna od najboljih u Hrvatskoj. Lani smo s crkvenim zborom iz Karlovaca uzvratili Osječanima, bili smo u Osijeku i zajedno organizirali božićni koncert. Potrudit ćemo se isto tako da Novosađani budu u Konavlima i Dubrovniku, uključiti sve hrvatske udruge i nastojati pokazati sve ono što Novi Sad i Srijem imaju ponuditi«, kaže Dražen Deranja iz novosadskog HKC-a. 
Prije Novog Sada gosti iz Hrvatske održali su koncert i u Srijemskim Karlovcima, u kapeli Gospe od mira. Među ostalim, posjetili su i Spomen dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a posjetom Srijemskoj Mitrovici i prijemom kod biskupa Fabijana Svaline zaključili su svoj posjet Vojvodini. 
I. Benčik / Foto: Igor Čolak

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika