Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV: Pozitivno apostrofirano uključivanje Hrvata u procese odlučivanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra kako je prepoznavanje doprinosa političkih predstavnika te stranke demokratskim procesima u Srbiji te obnovi regionalne suradnje i normaliziranju odnosa između Hrvatske i Srbije »jasno priznanje koje je jednako značajno kako za srbijansku vlast, tako i za cijelu ovdašnju hrvatsku zajednicu«. 
Naime, u Izvješću o pridruživanju Europskoj uniji za 2023., koje je Europska komisija predstavila 8. studenoga, neposredno se pozitivno naglašavaju, između ostaloga, predanost Srbije održavanju dobrih bilateralnih odnosa s ostalim zemljama kandidatima, mogućim kandidatima te državama u susjedstvu, pri čemu se ističe kako su se odnosi s Hrvatskom poboljšali. »U siječnju 2023. ministri vanjskih poslova dvije zemlje sreli su se dvaput, a Srbija je imenovala državnoga tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova kao nacionalnog koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom. Premijeri Hrvatske i Srbije sreli su se dvaput, u siječnju 2023. u Hrvatskoj i u lipnju 2023. u Srbiji, na marginama njihovih neformalnih posjeta susjednoj zemlji u cilju posjete svojim manjinama u njima«, navodi se u Izvješću.
»Predstavnici nacionalnih manjina nalaze se na pozicijama ministara, što uključuje i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, te se po prvi put predstavnik hrvatske nacionalne manjine nalazi na poziciji ministra«, dodaje se u Izvješću.
Pozitivno apostrofirano uključivanje političkih predstavnika Hrvata u procese odlučivanja može, kako navode u DSHV-u, poslužiti za nastavak i daljnju nadogradnju politike poticanja nacionalno-manjinskih doprinosa demokratskom napretku srbijanskom društvu, uz ostvarivanje svih drugih obveza koje Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Uniji, ima. 
»DSHV, kao odgovorni politički subjekt, ostaje ustrajan i spreman davati svoj prinos ključnom vanjskopolitičkom cilju Republike Srbije – članstvu u Europskoj uniji«, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika