Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žele samo živjeti od svog rada

Preko 80 posto poljoprivrednih udruženja u Srbiji odlučilo je izaći na prosvjede te prosvjednim vožnjama i blokadama cesta izraziti svoje nezadovoljstvo zbog nepoštovanja i neispunjavanja obveza potpisanih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede s poljoprivrednim udruženjima. Diljem Vojvodine, a i Srbije, poljoprivrednici od 10 ujutro do 16 popodne blokiraju promet u nadi da će se sporne točke iz sporazuma što prije razriješiti. Naglašeno je kako će vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije biti propuštana, a da prosvjedi neće trajati noću zbog sigurnosti prometa. S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak u svom priopćenju na službenom sajtu pozvalo poljoprivrednike na »otvoren i konstruktivan razgovor o poboljšanju položaja poljoprivrednika u ovoj i narednim godinama«.

Zahtjevi poljoprivrednika

Kako prenosi portal Agroklub, poljoprivrednici su izjavili kako žele samo živjeti od svog rada te mole građane za razumijevanje. Zahtjevi poljoprivrednika za 2024. godinu su sljedeći:
Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. ožujka tekuće godine;
Premija za mlijeko 19 dinara po litri;
Subvencionirani krediti tijekom cijele 2024. godine s kamatom od jedan posto kojima se mogu i refinancirati postojeći krediti;
Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;
Poticaji za priplodne mliječne krave – 40.000 dinara po grlu;
Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prijelazu u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;
Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za natječaj nabave opreme za stočarsku proizvodnju;
Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) – 25.000 dinara po grlu;
Rješavanje problematike dugova i nalaženje rješenja za izmjenu Zakona PIO za poljoprivrednike.
Prosvjedi u Subotici

Grupa nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača s teritorija grada Subotice okupila se u ponedjeljak oko 11 sati na Žedničkom putu kod nekadašnje Radine mijane, gdje je održan radni sastanak oko termina i lokacije prosvjedne vožnje. Odlučeno je da se cesta blokira sporom vožnjom do 16 sati, što je i učinjeno. U utorak i srijedu prosvjedi su nastavljeni također sporom vožnjom traktora u kružnom toku na Žedničkom putu. Izjavu u ime okupljenih za naš tjednik dao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Marko Gabrić. 
»Okupili smo se ovdje zbog nepoštovanja sporazuma koji je potpisan u svibnju ove godine s Ministarstvom poljoprivrede, tj. nije ispunjen u potpunosti. Sporne su dvije točke – prva je uređenje tržišta i burze, a druga plavi dizel. Za burzu postoji zakon već par godina koji je usvojen u Skupštini Srbije, ali se ne primjenjuje. O plavom dizelu se pričalo na sastanku s premijerkom Anom Brnabić i s ministrom financija Sinišom Malim, koji su obećali da će biti dostupan na benzinskim postajama, za sipanje u traktore izravno, bez akcize s PDV-om. Na kraju su izašli s pričom da će nama to biti refakcija, vraćat će nam se dio novca nazad tko zna kada. Nama to ne igra nikakvu ulogu i takvo što je neprihvatljivo. Još jedna stvar koja do kraja nije definirana je odvodnjavanje. Izašao je neki zakon, ali ništa od toga zapravo nije usklađeno. Prosvjed će trajati do ispunjenja naših uvjeta, pozvalo nas je Ministarstvo na pregovore, ali vidjet ćemo što će biti. Ministarstvo je potpisalo sporazum, treba ga ispuniti, tu nema što za pregovaranje. O našim zahtjevima za 2024. godinu možemo pregovarati, ali za ostalo nema popuštanja. Naši prosvjedi će trajati u narednim danima od jutra do mraka, jer ne želimo noću ometati promet«, rekao je Marko Gabrić.
Do momenta zaključenja broja, u srijedu u 14 sati, nikakve nove vijesti nisu stigle u našu redakciju. 

Ivan Ušumović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika