Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

DSHV: Nastavak snažne 
podrške političkom djelovanju 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov susreo se 14. studenoga s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima u Zagrebu i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. 
U priopćenju ove stranke navodi se kako su pred izvanredne izbore u Srbiji ohrabreni stalnim interesom premijera Plenkovića za aktivnosti DSHV-a. 
»Izražavamo punu potporu DSHV-u na izborima u Srbiji te se radujemo nastavku suradnje na daljnjem jačanju položaja Hrvata u Srbiji«, naveo je Plenković nakon sastanka. 
»Sastanak je bio sadržajno bogat, na razne aktualne teme, uz snažnu podršku nastojanju DSHV-a da ostvari daljnju političku participaciju na način da sudjeluje u procesima donošenja odluka na svim razinama vlasti«, naveo je Žigmanov. 
Istoga dana Žigmanov se sastao i s ministrom za regionalni razvoj i fondove EU Šimom Erlićem. 
Erlić je kazao kako je sa Žigmanovim razgovarao »o uspješnom iskustvu s Interreg programima prekogranične suradnje, te osnaženim programima u 2024. godini kojima jačamo podršku i položaj Hrvata u Srbiji«, dok je Žigmanov istaknuo kako se »suradnja proširuje i snaži i tako unaprjeđuju hrvatsko-srpski odnosi, čemu DSHV daje prinose«.
Susreti s visokim dužnosnicima Vlade Hrvatske bili su prilika da se oni neposredno i cjelovito informiraju o aktualnim izazovima u kojima se DSHV i hrvatska zajednica u Srbiji nalaze uoči predstojećih izvanrednih izbora. »Naravno, razgovaralo se i o skorim lokalnim izborima, koji su za DSHV isto od velike važnosti, napose u sredinama u kojima živi značajan broj Hrvata. U tom smislu DSHV interesiranje ključnih partnera u matičnoj državi iznimno cijeni i visoko vrednuje iskazanu podršku. DSHV će i dalje biti predvodnikom artikuliranja interesa Hrvata u Srbiji i zalagateljem za nastavak pružanja pomoći od strane Vlade Hrvatske, koja je iz godine u godinu sve snažnija i izdašnija«, navodi se, među ostalim, u priopćenju ove stranke.
Čestitka DSHV-a 
novom ministru Anušiću

Novoimenovanom ministru obrane i potpredsjedniku Vlade Hrvatske Ivanu Anušiću Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je imenovanje.
»Otvaranje velikih vrata suradnje sa županijom s kojom se graničimo značilo je za Hrvate u Vojvodini istodobno i potvrdu da možemo računati na gradnju i drugih partnerstava s regionalnim i lokalnim vlastima u našoj matičnoj državi. U najvećoj je mjeri, osim ove, zasluga Anušića što se obnavlja Kuća monoštorske župe i pretvara u moderan centar hrvatske kulture. Izrazi političke potpore koju smo od njega dobivali, napose u ključnim trenucima i procesima u kojima smo sudjelovali, također neće biti zaboravljeni. Dapače, vjerujemo kako će se nastaviti«, navodi se u čestitki DSHV-a.


Zukorlić i Žigmanov: 
Sinergijom do snažnijeg glasa

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov naveli su u emisiji Pravi ugao RTV-a da je njihova zajednička izborna lista odraz želje da kroz sinergiju osnaže glasove nevećinskih zajednica, pogotovo što vrlo slično razumiju društveni položaj tih zajednica, kao i da ih je na to uputila dobra suradnja u Skupštini Srbije.
»Mi smo se predizborno pozicionirali da jasno kažemo da hoćemo biti dio vladajuće većine. Vidjeli smo da su pripadnici naših zajednica to pozdravili, jer su razumjeli da ta vrsta naše uključenosti u institucije vlasti Srbije na najvišem nivou djeluje kao relaksirajući moment«, rekao je predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.
Predsjednik SPP-a Usame Zukorlić je rekao da je stranka na čijem je čelu inicirala da ujedini snage svih onih koji se slažu s njenim programom u listu pod nazivom Ujedinjeni za pravdu i da je politička snaga već pokazana brzom predajom potpisa Republičkoj izbornoj komisiji.
»Ovo nije samo savez Bošnjaka i Hrvata već svih manje brojnih naroda u ovoj državi. Oni će na ovoj listi imati predstavnike, jer mi ne okupljamo samo Bošnjake već i veliki broj Roma, Aškalije i druge narode. Bit ćemo njihov glas u kampanji, ali i u Skupštini Srbije i svim državnih tijelima u kojima budemo sudjelovali«, rekao je Zukorlić, koji je bio i potpredsjednik Skupštine Srbije.
(Beta)

 

Raspušta se Skupština APV 

Sjednica Skupštine Vojvodine na kojoj se pokrajinski parlament raspušta radi raspisivanja prijevremenih pokrajinskih izbora zakazana je za jučer, 16. studenoga.
Prijevremeni pokrajinski izbori će biti održani 17. prosinca zajedno s prijevremenim republičkim izborima. Novoimenovani predsjednik Skupštine Vojvodine Momo Čolaković zakazao je sjednicu s jednom točkom dnevnog reda: Prijedlog odluke o prijevremenom prestanku mandata Skupštine Vojvodine, navodi se u pozivu za sjednicu. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika