Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proglašena lista Ujedinjeni za pravdu SPP – DSHV

Na sjednici Republičke izborne komisije 10. studenoga proglašena je Izborna lista Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Utvrđeno je da ova izborna lista ima položaj izborne liste nacionalne manjine na izborima za narodne zastupnike Narodne skupštine. Lista je podržana s ukupno 5.580 potpisa. 
Na prijedlog podnositelja liste za člana RIK-a u proširenom sastavu imenovan je Enes Mahmutović, diplomirani pravnik iz Tutina, a za zamjenika člana Mahir Bećirović, diplomirani pravnik iz Novog Pazara.
Lista nosi broj 8, a na njoj je 65 kandidata za zastupnike.
Prvi na listi je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, drugi Edin Đerlek, treći Rejhan Kurtović. Prva iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini je Nataša Stipančević, koja je četvrta na listi. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je 11. na kolalicijskoj listi. Na listi su i Mirko Ostrogonac (32), Slavko Benčik (38), Josipa Vojnić Tunić (39), Marica Stantić (44), Goran Kaurić (51), Zoran Čota (53), Krunoslav Đaković (63) i Renata Kuruc (64).
Prilikom predaje liste Usame Zukorlić je rekao kako je nastavljen trend brzine i efikasnosti u predizbornoj kampanji, budući da su među prvima predali potrebne potpise.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov istakao je da je jaka manjinska koalicijska struktura garant boljih i većih prava manjinskih naroda u Srbiji. »Ujedinjeni za pravdu glas su svih predstavnika manjinskih naroda«, poručio je.
Redoslijed proglašenja značit će i redoslijed izborne liste na glasačkom listiću koji će se naći pred građanima 17. prosinca.
Ostale stranke i koalicije u procesu su sakupljanja potpisa. 
Među njima je i još jedna stranka hrvatske nacionalne manjine Demokratska zajednica Hrvata u koaliciji koju čine 13 stranaka, pokreta i udruga nacionalnih manjina i koji su formirali listu pod nazivom »Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju«. 
Sporazum su u Beogradu potpisali stranka Za budućnost i razvoj, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Građanski savez Mađara, Demokratska zajednica Hrvata, Građanska stranka Grka Srbije, Vojvođanski pokret, Tolerancija Srbije, Savez Jugoslovena, Unija ženske romske mreže i neromske mreže Srbije i Unija banatskih Rumunja. 
Nositelj ove liste je prof. dr. sc. Jahja Fehratović, a u ime DZH je listu potpisao prof. dr. sc. Tomislav Stantić. 
U prva dva tjedna Republička izborna komisija (RIK) je proglasila ukupno osam lista – »Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane«, koalicije SPS-JS-ZS »Ivica Dačić premijer Srbije«; »Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka«; izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici »Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga«; listu »Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović« i izbornu listu Saveza vojvođanskih Mađara pod nazivom »Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsjednika, za našu zajednicu, za budućnost«; »Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak – Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’, Novo lice Srbije) i pod rednim brojem 8 lista »Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – DSHV.
Izborne liste mogu se podnijeti do 26. studenoga, a da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena potrebno je prikupiti 10.000 ovjerenih potpisa građana koji podržavaju listu dok manjinske stranke trebaju prikupiti 5.000 potpisa. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika