Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Ministar Selaković u posjetu SPP-u u Novom Pazaru

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić sa svojom delegacijom održao je u utorak sastanak s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nikolom Selakovićem u prostorijama centrale stranke u Novom Pazaru. Ministar Selaković je u posjetu ovom gradu bio kao specijalni predstavnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Sastanku su prisustvovali visoki državni dužnosnici, uključujući ministra za ljudska i manjinska prava I društveni dijalog Tomislava Žigmanova, ministra za ravnomjerni regionalni razvoj Edina Đerleka, državnog tajnika Krste Janjuševića, državnog tajnika Miomira Đorđevića, kao i državnog tajnika Rejhana Kurtovića, te narodne zastupnike Miliju Miletića i Batu Vasiljevića.
»Posjet je dobio poseban značaj, jer se poklapa s drugom godišnjicom smrti akademika i bivšeg muftije Muamera Zukorlića, čija se historijska uloga i naslijeđe u društvu još uvijek duboko osjećaju«, navodi se na portalu ove stranke.
Europska komisija objavila 
izvještaj o Srbiji

Europska komisija objavila je u srijedu godišnji paket proširenja, a dio paketa je i godišnji izvještaj o Srbiji za 2023. godinu u kojem se analizira koliko je Srbija napredovala na svom europskom putu.
Godišnji izvještaj EK je najvažniji dokument za svaku zemlju koja teži članstvu u Europskoj uniji i predstavlja sliku stanja u svim ključnim poljima gdje je napredak neophodan za pristupni proces.
Europski komesar za proširenje i susjedsku politiku Olivér Várhelyi predstavio je u Bruxellesu i novi Plan rasta za zapadni Balkan, u vrijednosti od šest milijardi eura, kojim se dodatno podržava i ubrzava integracija u EU državama regije koje dobro napreduju na europskom putu.
U novom Izvještaju Europska komisija je konstatirala napredak Srbije u područjima pravosuđa i medija, kao i da je došlo do napretka i u ocjeni o usklađivanju s vanjskom politikom EU.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika