Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godine

Sedmi puta u svojoj profesionalnoj karijeri najbolji tenisač svih vremena Novak Đoković podigao je pokal namijenjen najboljem u Parizu na turniru iz Masters serije 1000. Ništa neobično kade je Nole u pitanju, ali je pomalo »neobična« godina rođenja u njegovoj krštenici (22. svibnja 1987.). A protivnici od četvrtfinala: Rune (2003.), Rublev (1997.) i Dimitrov (1991.). Izuzev finalista Dimitrova, razlika u godinama je drastična, jer u tenisu je svaka godina puno, a kamoli 10 ili 16...
Pogled na vrh ATP ljestvice najboljih igrača parova donosi nam veličanstvenu drugu poziciju za Ivana Dodiga (2. siječnja 1985.), tenisača koji će drugog dana sljedeće Nove godine biti punih 39 godina. A svjetski vrh muškog dubla!
Što tek reći za kapetana Hrvatske i Real Madrida (kada je u prvoj postavi) Luku Modrića (9. rujna 1985.) koji i dalje »drži slovo« nogometašima kojima bi skoro mogao biti otac. Iako su ga, na početku sezone mnogi počeli otpisivati, Luka im je sve pokazao na travnjaku. Još samo da u ove dvije odlučujuće utakmice protiv Latvije i Armenije zaigra kako smo navikli od njega i zbilja više nitko neće smjeti zucnuti nešto protiv najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena i jedinog osvajača Zlatne lopte.
Godine su samo brojke. U krštenicama, na papiru i statistici. Novak, Ivan i Luka ne obraćaju puno pažnje na datume svoga rođenja. Važnije su im dobre partije na terenu. Jer ...»boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka«.
D. P.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika