Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tko je favorit?

Prošlotjedno prvenstveno kolo u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, sukladno i svim dosad odigranim, jednostavno nameće pitanje iz naslova: tko je, uopće, favorit u susretima momčadi elitnog nacionalnoga razreda?

Što znači biti favorit

Prema osnovnoj definiciji ove riječi i nogometnom kontekstu favorit bi bio netko tko ima najveće šanse za pobjede. Konkretno govoreći u 1. HNL to su, po defaultu, u najvećem broju slučajeva članovi velike četvorke (Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek). A da baš to tako i nije, barem ove sezone, pokazuje i dokazuje i 14. kolo. Naime, od četiri favorizirane momčadi jedino je Hajduk, i to poprilično teško, uspio izboriti pobjedu. Minimalnu (1:0), na domaćem Poljudu protiv posljednjeplasiranog Rudeša. Aktualni branitelj naslova i jedina hrvatska momčad koja se natječe u Europi (Liga konferencije) – Dinamo, jedva je u posljednjim trenucima gostujućeg susreta protiv Varaždina uspio iščupati bod (1:1). Slično je prošla i prvoplasirana Rijeka na gostovanju kod Lokomotive (1:1), dok je Osijek uvjerljivo poražen kod Gorice (3:0). I što ćemo sada?

Sezona 2023./24.

Ako se po suncu dan poznaje, izgledno je kako će tekuća prvenstvena sezona 1. HNL biti najneizvjesnija ikada u svojoj povijesti. Već sada pogled na tablicu otkriva kako nema neranjive momčadi, niti izrazitog favorita za osvajanje šampionskog naslova. Rijeka i Hajduk dijele prvu poziciju s najviše osvojenih bodova (27), Riječani imaju najmanje poraza (2), a Splićani najviše pobjeda (9). Najefikasniji napad imaju Rijeka i Dinamo (24 gola), dok je najbolja bila obrana (8 primljenih golova). Na koncu, zanimljivo je istaknuti kako je pred početak sezone glavni favorit za konačno osvajanje prvenstva – Hajduk, ovoga trenutka jedina momčad bez neodlučenog susreta (9 pobjeda – 4 poraza). Istina, ima još jako puno prvenstvenih susreta i potencijalnih bodova, ali ovo je aktualna statistika i pokušaj odgovora na pitanje iz naslova. Prema viđenom, u ovom trenutku (početak studenoga), izrazitog, stvarnoga favorita još uvijek nema. Samo onih stalnih, papirnatih...

Dva derbija

I kako to u nogometu biva, već sljedeće 15. kolo donosi nam dva velika derbija, izravne susrete članova velike četvorke. Na Rujevici Rijeka dočekuje Dinamo, dok na Opus Areni domaćin Osijek ugošćuje Hajduk. I tko je sada favorit? Rijeka je, u tandemu s Hajdukom, vodeća momčad lige, dok je Dinamo u potrazi za svojim starim vremenima. Rijeka ne zna za poraz u posljednjih osam susreta dok je Dinamo nanizao četiri poraza. Na drugoj strani zemlje, u srcu Slavonije probuđeni Osijek (neplanirani poraz kod Gorice) kidiše na također probuđenog Hajduka (pod vodstvom novoga trenera Karoglana – 3 pobjede). Žele li nastaviti svoj šampionski san splitski bili ne smiju poraženi put Splita, dok domaćin treba bodove u namjeri priključivanja vrhu tablice. Na koncu, ostaje startno pitanje. Tko je favorit?
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika