Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Licidersko srce u Novom Sadu

Ivan i Jakov Vukov te Pavle Jaramazović, svi iz Subotice, bili su sudionici XIII. Festivala dječje tamburaške pjesme Licidersko srce koji je održan 31. listopada u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu. Iako festival ulazi u »lude godine«, sasvim je u redu i na njemu se samo možeš ludo provesti. Bar tako pričaju njegovi mali izvođači kojih je ove godine bilo 16 i koji su nastupili uz pratnju velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine i zbora Vocal kids iz Pančeva. 
Festival Licidersko srce ima za cilj promoviranje tamburaške glazbe i tradicije ovih prostora među djecom. U početku su nastupala djeca samo iz Novog Sada, a sada ih ima iz svih dijelova Vojvodine. Oni pjevaju ili nove pjesme, namjenski pisane za festival ili neku od poznatih tamburaških pjesama za djecu koje su komponirane u duhu tamburaške, varoške pjesme. Naravno, njihov nastup budno prati stručni žiri koji na kraju festivala dodjeljuje nagrade.
Tako je Jakov Vukov otpjevao pjesmu Da je život pisma lagana, a Ivan Vukov pjesmu U mome selu skroz na kraju. Pavle Jaramazović nastupio je s novom pjesmom Djetinjstvo se vratiti neće. 
»Ovo je moj već treći nastup na festivalu Licidersko srce«, rekao nam je Jakov Vukov i dodao: »Bilo mi je jako lijepo. Nažalost ovo je moj i posljednji nastup, jer je festival namijenjen djeci do 12 godina i zbog toga mi je žao. Bilo mi je lijepo pjevati uz tamburaški orkestar jer nemam uvijek ovakvu priliku. Osvojio sam drugo mjesto za interpretaciju i zbog toga sam jako sretan.«
Jakov također svira, i to violončelo. I njegov mlađi brat krenuo je njegovim stopama pa su skupa bili na festivalu.
»Već drugi put sam nastupio na festivalu Licidersko srce. Lani sam imao baš svoju pjesmu koju mi je napisao moj tata. Veoma mi se dopalo što je žiri svakome od nas pronašao nešto u čemu smo najbolji i tako nam dodijelio nagrade. Ja sam dobio treću nagradu za najtradicionalniji nastup. Sigurno ću i dogodine pjevati. Još ne znam koju pjesmu ali sigurno neću propustiti festival«, rekao nam je pun osmijeha Ivan Vukov.
Trofej je u Novom Sadu osvojio i Pavle Jaramazović. On kaže: »Ja sam nagrađen trećom nagradom publike i baš sam sretan. Ovo je moj prvi nastup na festivalu. Jedva čekam da ga ponovno pogledam, jer će, kažu, snimka biti prikazana do kraja godine na RTV-u.«
Sve u svemu, bilo je ovo lijepo i korisno iskustvo, a mi čekamo da ih što prije ponovno pogledamo i poslušamo kako lijepo pjevaju.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika