Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brojni programi i investicije

Redovita godišnja skupština HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice održana je u utorak, 7. studenoga. Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2022. i 2023.godinu podnio je predsjednik Centra Lazar Cvijin. 
On je, među ostalim, naveo kako je poslovanje u 2022. bilo pozitivno, sudjelovanje na natječajima je bilo uspješno i osigurana su sredstva za sve manifestacije i jedan dio honorara i investicija. Nabavljen je značajan dio opreme za Veliko prelo – 50 stolova sa stolnjacima i kolicima, 13 termoizolacijskih kutija za prijenos hrane, kupljeno je još reflektora, sedam pari čizama kao i fundus šokačke nošnje. Značajni udio donacija utrošen je za isplatu nošnje, putovanja i dio honorara. Iz programa Fondacije Cro-fond Centar je dobio laptop, platno i projektor. 

Problem – status prostora

Od problema u radu, najveći je rješavanje statusa prostora i otklanjanje nedostataka po osnovu izvještaja Sektora za vanredne situacije MUP-a. Najvažniji nedostaci po izvještaju se ne mogu riješiti jer prostor nije u vlasništu Centra. Riječ je o stavljanju u funkciju hidranta za koji je infrastruktura postavljena, ali spajanje na vodovodnu mrežu može uraditi vlasnik prostora, koga je teško definirati. Prostor je defacto vlasništvo Vlade Republike Srbije i vjerojatno Direkcije za imovinu, rekao je Lazar Cvijin i dodao kako je glede rješavanja ovog pitanja kontaktirao Hrvatsko nacionalno vijeće i ministra Tomislava Žigmanova. 

Rad odjela

Cvijin je nadalje ukratko predstavio postignuća svih odjela u 2022. i 2023. godini. Folklorni odjel je 2022. imao do sada najaktivniju godinu s mnoštvom nastupa i turneja, među ostalim u Francusku i Italiju, sudjelovanjem na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Dužijanci u Novom Sadu i Subotici, godišnjim koncertima u četiri večeri. 
Dramski odjel radi u tri pododjela. Dramska sekcija održala je premijeru i sedam predstava, producirala je DRIM fest. Književno-teatarski kružok održao je jednu premijeru i četiri predstave, a Dječji dramski odjel krenuo je s radom i održao više predstava. Likovni je odjel pored organiziranja redovite izložbe i kolonije Bunarić prošle godine organizirao i autorsku izložbu Josipe Križanović. Odjel za istraživanje i izučavanje kulturne baštine završio je i prikazao film Pod križom, trenutno je bez voditelja i u statusu mirovanja, a Klub podržavatelja HKC-a se redovito sastaje. 

Pozitivno poslovanje

Poslovanje u 2022. godini bilo je pozitivno. Prihod od oko 12 milijuna u 2022. i 13 milijuna dinara u 2023. pokrio je sve rashode. U 2022. bilo je preko 50 programa, od toga čak 11 višednevnih. Centar je prvi puta aplicirao na IPA projekt za oko 120 tisuća eura za dvije godine. Cvijin je pohvalio rad i međusobnu suradnju odjela i istaknuo da je od 50 programa 20 producirao folklorni, a čak 20 dramski odjel. 
Cvijin smatra kako HKC zaslužuje bolje vrjednovanje na natječajima: »Vrlo ćemo dobro promisliti s Upravnim odborom na koji način ćemo dalje raditi. Ovolikim brojem kvalitetnih programa i manifestacija željeli smo pokazati da dobro i uspješno radimo, ali nismo dobili odgovarajući odaziv od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.«
Izvješće je podnio i predsjednik Izvšnog odbora Marinko Katić istaknuvši kako su ciljevi na kojima je Centar radio bili kadrovsko jačanje i poboljšanje organizacije manifestacija. 
Izvješća su podnijeli i svi voditelji odjela. Miroslav Doko iz Nadzornog odbora iznio je podatke financijskog izvještaja i ustvrdio da je poslovanje bilo uspješno i da je ostvaren višak prihoda nad rashodima. Na kraju Skupštine jednoglasno su usvojeni završni račun za 2022. godinu, kao i plan proračuna za 2023. godinu.
N. Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika