Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Gubec na Dječjim vinkovačkim jesenima

VINKOVCI – Srednja folklorna skupina HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta sudjelovala je prošloga vikenda na Dječjim vinkovačkim jesenima. Plesače su vodili voditelj folklornog odjela Darko Prćić i voditeljica skupine Milica Tikvicki. Osim u svečanom mimohodu, gdje je sudjelovalo više od 2.000 djece, iz 60-ak KUD-ova, Tavankućani su nastupili i na pozornici, predstavivši tako plesove i nošnju bunjevačkih Hrvata. Inače, Tavankućani su već više puta sudjelovali na ovoj poznatoj manifestaciji u Hrvatskoj. 
Dječje vinkovačke jeseni održavaju se u okviru Vinkovačkih jeseni, tjedan dana prije središnjeg mimohoda i smotre. Od Hrvata iz Srbije, na Vinkovačkim jesenima ove će godine (za vikend) sudjelovati HKC Bunjevačko kolo iz Subotice. 

Lira naiva u Podcrkavlju

PODCRKAVLJE – Hrvatska čitaonica Subotica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri KD-u Ivan Antunović Subotica priređuju 21. susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2023. u Podcrkavlju u subotu, 16. rujna. Za susret je pripremljena zbirka izabranih stihova sudionika ovoga susreta pod naslovom Duša od zlata za koju je izbor sačinila Klara Dulić Ševčić, a uredila ju je Katarina Čeliković.
Općina Podcrkavlje je suorganizator i domaćin ovog susreta, a poznata je po znamenitom pjesniku Dragutinu Tadijanoviću. 

Znanstveni kolokvij ZKVH-a o biskupu Budanoviću

BEREG – ZKVH organizira LXX. znanstveni kolokvij na temu Biskup Lajčo Budanović – 150. obljetnica rođenja u ponedjeljak, 18. rujna, u Šokačkoj kući u Beregu, s početkom u 18 sati. Domaćin je mjesna udruga HKPD Silvije Strahimir Kranjčević, a predavač je vlč. Dražen Skenderović, bilježnik i arhivar Biskupskog ordinarijata u Subotici.

Panonski evergreen Marka Križanovića

SUBOTICA – Koncertom pod nazivom Panonski evergreen, pjevač Marko Križanović iz Subotice obilježit će, kako navodi, »deset godina s pjesmom«. Koncert će biti održan u utorak, 19. rujna, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19,30 sati. 

Predavanje o kulturnoj baštini Šokaca

SONTA – Predavanje o kulturnoj baštini bačkih Hrvata Šokaca bit će održano u idući petak, 22. rujna, u Šokačkoj kući u Sonti. Predavač je prof. dr. Vladimir Stojanović, šef Katedre za geoekologiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu. Početak je u 17 sati.

Upis novih članova u HKC Bunjevačko kolo

SUBOTICA – Folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice vrši upis novih članova. Zainteresirana djeca od 6 godina pa naviše mogu se javiti svakoga radnog dana (od 18 do 21 sat) u prostorijama Bunjevačkog kola u Subotici (Preradovićeva 4). 

Upis novih članova u Nazor

SOMBOR – Mlađa grupa folklora HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora nastavlja s probama i vrši upis novih članova. Probe se održavaju petkom od 19,30 do 20,30 sati kada je i moguć upis novih članova.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika