Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prioritet: osnaživanje nacionalnih manjina u Europi

U Pečuhu je od 6. do 10. rujna održan 67. kongres FUEN-a, Federalne unije europskih manjina (nacionalnosti), na kojem je, uz brojne organizacije manjina, uglavnom iz zemalja Europske unije, sudjelovalo i izaslanstvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Žigmanovim. Razlog tome je činjenica da je DSHV ravnopravni član FUEN-a, kao jedna od najstarijih političkih organizacija s područja Srbije koja aktivno sudjeluje u radu Federacije. Domaćin kongresa bila je njemačka manjina u Mađarskoj.
Teme kongresa bile su vrlo raznovrsne, a ticale su se sveobuhvatne političke potpore nastojanjima FUEN-a kako bi se osigurala budućnost i zaštitila prava nacionalnih manjina u europskim zemljama, u vrlo različitim kontekstima u kojima se ona (ne)ostvaruju. 

Manjine u susjedstvu EU

Predsjednik DSHV-a sudjelovao je 7. rujna na prvoj panel raspravi na kongresu, koja se ticala statusa nacionalnih manjina u susjedstvu Europske unije, uz nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, dopredsjednicu Saveza vojvođanskih Mađara i predsjednicu Odbora za europske integracije Skupštine Srbije Elviru Kovács i predsjednika Demokratskog saveza Mađara u Hrvatskoj te saborskog zastupnika Róberta Jankovicsa.
Primjetivši kako »pitanja nacionalnih manjina u zemljama Zapadnog Balkana nije tema koja je česta u javnim debatama, kada je u pitanju taj prostor«, Žigmanov je, na pitanje o europskim integracijama i manjinskim pitanjima u Srbiji, kazao kako »pitanje položaja nacionalnih manjina nije samo stvar političkih konstalacija, regulative i drugih društvenih normi, i nije samo u interesu institucija EU, nego i brojnih država članica koje imaju pripadnike nacionalnih manjina, konkretno u Srbiji«. On je iznio ocjenu kako sve zemlje Zapadnog Balkana na visoko prioritetnoj poziciji imaju europske integracije. »Sve su te države donijele neku vrstu institucionalnih aranžmana kada su u pitanju manjinske samouprave i demokratska participacija pripadnika nacionalnih manjina. U slučaju Srbije to su nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Ostvarivanje manjinskih prava postalo je točka po kojoj se referira napredak određene zemlje kada je u pitanju ostvarenost europskih integracija«, dodao je Žigmanov kazavši da dodatni mehanizam postoji i u bilateralnoj zaštiti pripadnika manjina. Žigmanov je dodao i kako je politička elita manjinskih zajednica iznadprosječno, gotovo plebiscitarno opredijeljena za europske integracije. »Građani iz manjinskih zajednica u pristupanju EU vide prednost života u uređenim državama«, kazao je on.
Odgovarajući na pitanja o sprječavanju govora mržnje, predsjednik DSHV-a kazao je kako rješenje vidi u osnaživanju politika integracije onih društvenih grupa koje su objekti govora mržnje. 
»Empirijski dokaz možete vidjeti u pripadnicima hrvatske zajednice, koji su bili visoko negativno targetirani kada je u pitanju razdoblje prije nego sam postao ministar. Integracija, s kojom je povezana demokrtatska participacija, snažna je brana negativnoj percepciiji i statusu neprijatelja u društvu. Naravno da to nije jedini mehanizam u borbi protiv govora mržnje. Jedini je način snažno pravno sankcioniranje govora mržnje kao društveno nepoželjne i štetne pojave«, rekao je on.

Ideološka pluralnost i zajednički principi zaštite manjina

Darko Baštovanović, međunarodni tajnik DSHV-a, kazao je kako je ovaj kongres jedan od najvažnijih događaja za DSHV. 
»Unutar samoga FUEN-a postoji pluralnost kada je u pitanju ideološka opredijeljenost, ali vjerujemo kako smo svi suglasni oko temeljnih principa kao što je demokracija, vladavina prava i zaštita ljudskih i manjinskih prava, te potpuna opredijeljenost za članstvo naših domicilnih država u EU. Suglasni smo kako bez univerzalnih ljudskih prava ne postoje čak ni elementarni uvjeti za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina. Istodobno snažimo i našu komunikaciju s predstavnicima Hrvata iz europskih država te, kao stranka s višedesetljetnim iskustvom u FUEN-u, stojimo na raspolaganju i našim kolegama iz manjinskih zajednica u Srbiji i hrabrimo ih da se uključe u ovakav vid međunarodnih procesa.«
Plenum kongresa napose se založio za snaženje komunikacije vlasti s predstavnicima autohtonih manjina, te se, obraćajući se Europskom parlamentu, nanovo založio za prihvaćanje inicijative Minority SafePack. Izaslanstva su, u prigodi 30 godina postojanja institucije visokog predstavnika OSCE-a za nacionalne manjine, pozvala na produbljivanje partnerstva s FUEN-om u osnaživanju manjina.
M. T.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika