Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božićni koncerti

BAČKI BREG– U prepunoj velikoj sali Doma kulture u Bačkom Bregu 21. prosinca Kulturno-prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« priredilo je Božićni program. Pokraj mnogobrojnih božićnih recitacija djeca su glumila i pjevala u igrokazu »Poklon pastira«, a pripremila ih je Marica Ivošev. Stariji su prikazali Badnji dan i Badnje veče u šokačkoj kući, onako kako je nekad bilo. Za ove običaje starije članove društva je pripremio Ivan Gorjanac. Na kraju programa djeci su podjeljeni Božićni darovi.
    Na Badnjak je u ponoć u Crkvi svetog Mihovila Arkanđela služena sveta misa polnoćka koju je predvodio velečasni Davor Kovačević. Misu su kao i svake godine za ovu prigodu svirali Bereški tamburaši, uz vokalnu pomoć seoskog zbora.
 
SOMBOR – U Karmelićanskoj crkvi u Somboru 24. prosinca, na Badnjak, održan je Božićni koncert u izvođenju mladih glazbenika Muzičke akademije iz Novog Sada i Vokalno instrumentalnog sastava pod ravnanjem Emila Antunića iz Sombora. Na kraju koncerta glazbenicima Muzičke akademije, koji su inače Somborci, a u Novom Sadu studiraju, dodijeljen je novčani prilog koji su vjernici sakupili za njih kao mali božićni dar. Nakon koncerta služena je sveta misa polnoćka, a svoj prisutnoj djeci su podijeljeni božićni darovi. . SONTA – Na Badnju večer, prije početka polnoćke, u Crkvi sv. Lovre u Sonti, članovi KPZH »Šokadija« održali su božićni koncert. Sudjelovali su članovi tamburaškog orkestra, pjevačkog zbora odraslih, dječjeg pjevačkog zbora i dječje recitatorske skupine. Uz božićne pjesme i prigodne recitacije, polsatni program je ostavio dubok kojam na nazočne, koji su ispunili sonćansku crkvu. Po prvi puta je pred Sonćanima nastupila solistica pjevačkog zbora Božica Vidaković, pokazavši svu ljepotu svojega glasa.
BABINA GREDA – HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta je 26. prosinca 2003. godine na poziv domaćina KUD-a »Mijo Stojanović« održalo cjelovečernji božićni koncert u selu Babina Greda pokraj Županje. U trodnevnom obilježavanju tradicionalne manifestacije pod nazivom »Večeri dr. Matije Bačića«, koja se održava u okviru božićnih blagdana, ovo selo s preko 5.000 žitelja ugostilo je 1.000 učesnika iz raznih krajeva Hrvatske. Manifestaciju koja je započela 26. prosinca svečano su otvorili Tavankućani s spletom bunjevačkih igara te božićnih i pučkih pjesmama.
    Centralna manifestacija je održana 27. prosinca kada je nastupilo 6 pjevačkih i folklornih skupina, dok su 28. prosinca žiteljima Babine Grede ugođaj priredili njihovi sumještani okupljeni u lolakno Društvo, te mušku pjevačku skupinu koja 4 godine za redom odnosi pobjedu kao najbolja skupina na Županijskom takmičenju.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika