Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolji među najboljima

Republičko natjecane iz poznavanja hrvatskog jezika i jezične kulture održano je 27. svibnja, po već ustaljenoj tradiciji u OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu. Budući da natjecanje iz ovog predmeta postoji samo za učenike sedmih i osmih razreda, natjecatelji su učenici triju osnovnih škola: škole domaćina, OŠ Ivan Milutinović i OŠ Matko Vuković iz Subotice. Na ovu, posljednju razinu natjecanja plasiralo se 18 učenika sedmih i osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskm jeziku, a natjecanju je pristupilo njih 11. Pet učenika iz sedmog i šest iz osmog razreda. Prva tri mjesta osvojili su sljedeći učenici: 

Sedmi razred: 
Sara Dulić, OŠ Vladimir Nazor, Đurđin – I. mjesto, mentorica: Monika Ivanović. 
Antonija Kujundžić, OŠ Matko Vuković, Subotica – II. mjesto, mentorica: Klara Knežević. 
Petra Ivković Ivandekić, OŠ Matko Vuković, Subotica – III. mjesto, mentorica: Klara Knežević.

Osmi razred: 
Mila Rukavina, OŠ Ivan Milutinović, Subotica – I. mjesto, mentorica: Biljana Horvat.
Kiristina Šarčević, OŠ Matko Vuković, Subotica – II. mjesto, mentorica: Klara Knežević. 
Andrija Matković, OŠ Matko Vuković, Subotica – III. mjesto, mentorica: Klara Knežević. 
Na republičkom natjecanju sudjelovali su: Ines Vojnić i Hana Sič iz sedmog razreda, te Minea Matković, Nikolina Mačković i Valentin Čović iz osmog razreda.  
Po riječima predsjednice Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataše Stipančević, a na temelju stručnog uputstva o organiziranju i realizaciji natjecanja učenika osnovnih škola, učenicima će diplome za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto biti potpisane u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, te uručene na svečanoj akademiji koja će biti upriličena na kraju školske godine. 
Zahvalnice, te knjige kao dar za sudjelovanje na natjecanju uručene su svim sudionicma, a najboljim učenicima uz zahvalnice i knjige, koje su darovali NIU Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, dodijeljena je nagrada u vidu bona za kupovinu školskog pribora koji je darovalo Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Uz ravnateljicu škole domaćina Ljiljanu Dulić i Natašu Stipančević, natjecanju je u ime Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja nazočila i savjetnica Jadranka Kojić. 
Osmaci odlaze dalje u srednju školu, a uspjeh na ovom natjecanju će im omogućiti dodatne bodove za upis u željenu školu. Sedmaci, kako su obećali, dolaze ponovno sljedeće školske godine, kada će im se pridružiti i sadašnji šestaci. 
Ž. V. 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika