Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske u Zemunu

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu euharistijsko slavlje za Domovinu povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 29. svibnja, predvodio je generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić.
Mons. Ivešić je u propovijedi govorio o Isusovoj Majci Mariji te o trenutku kada je Isus svoju Majku predao ne samo apostolu Ivanu, što predstavlja simboliku, nego svim ljudima. Isus to nije učinio samo podno križa nego to čini i danas. 
»Slaveći spomendan Marije, Majke Crkve, ovdje u Crkvi gdje častimo svoju nebesku majku kao Gospu zemunsku, molimo njezin zagovor za sve nas. I molimo zajedno za Republiku Hrvatsku i sve njezine žitelje i sve ljude, neka Gospodin svima udijeli svoj blagoslov i napredak kao i duhovnu i materijalnu izgradnju društva koje će provoditi i svjedočiti kršćanske vrijednosti u svakodnevnom životu«, rekao je propovjednik.
Nakon euharistijskog slavlja održan je kratki kulturno-umjetnički program u organizaciji Društva hrvatske mladeži Zemuna i Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić zajedno s vlč. Jozom Dusparom. 
Hrvatski zbor Odjek ovom prilikom je otpjevao pjesme Mirno teku rijeke, Moja zemlja i Jalta.
Voditelj programa istaknuo je da je ovaj skup od posebnoga značaja za cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji zato što se obilježava 10 godina od ulaska Hrvatske u EU.
U čast Antuna Gustava Matoša, budući da se ovih dana obilježava 150. obljetnica njegova rođenja, knjižničarka Josipa Žerjav Mihailović pročitala je njegovu pjesmu Gospa Marija.
Ovaj događaj uzveličao je i violinist Andrej Kukuruzar izvedbom skladbe Sarabanda talijanskog skladatelja Giuseppea Tartinija.
Na kraju proslave predsjednik Hrvatskog društva mladeži Zemuna Petar Dujić, izaslanici veleposlanika RH u Srbiji, opunomoćenoj ministrici Davorki Velicki Čičak uručio je cvijeće koje simbolizira grb Hrvatske.
Misi su uz svećenike s područja Srijemske biskupije, te goste iz Beogradske nadbiskupije, među ostalim prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, te predstavnik Veleposlanstva Suverenog Malteškog reda u Srbiji Nenad Prokić. 
M. A. K.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika