Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonćanska kalvarija bez postaja Križnog puta

Kalvarija u Sonti nalazi se na ulazu u groblje na istočnoj strani. Groblje je u Sonti u današnje vrijeme usred sela. Nekada je bilo na početku sela, ali povećanom izgradnjom kuća se našlo u sredini. Na kalvariji se nalazi zavjetna kapela Srce Isusovo od nevremena, kuge i kolere. Ispred nje je zavjetno Kristovo raspeće obitelji Krstin iz 1947. i mrtvačnica koju narod pogrešno zove kapela. Mrtvačnica je znatno umanjila izgled kapele koja je dominirala lijepim izgledom.
Kapela Srce Isusovo je izgrađena 1842. uz pomoć katoličkog življa, obnovljena 1964. i 2005. Ponovno se obnavlja baš ovih svibanjskih dana 2023. pod budnim okom vlč. Josipa Kujundžića. Nosi ime Srca Isusova, jer ju je puk posvetio Spasiteljevom Srcu uz obećanje da će se na taj dan molitvom i ufanjem sjećati kada je mjesto godinama bilo šibano nevremenom, tučom, olujama i vatrom izazvanom grmljavinom. Iz navedenih razloga bogobojazan svijet je podigao kapelu u molbi za dobra vremena. Od tada pa sve do danas Sonta nije bila ugrožena velikim vremenskim neprilikama, a od pojave kuge u somborskom okrugu oko 1937. kao i kolere pa sve do zatiranja istih i do danas nije bilo bolesti ni u Sonti.
Na krovu kapele se nalazi Kristovo Raspeće i još dva raspeća razbojnika. Uz kapelu su skaline s obje strane, pa puk može doći gore i pomoliti se.
Od 2006. na krovu se nalaze i dva zvona koja su nekada bila u zvoniku ispred kapele s desne strane. Stari zvonik je srušen 2006. godine. Zvona su se oglašavala povlačenjem užadi. Po kazivanju radnika zvonik je tada bio star 98 godina, što bi značilo da je podignut 1908. Starije zvono je dosta oštećeno, mada se razaznaju ornamenti, lik Isusa i Majke Božje s još dva neprepoznatljiva lika. Na zvonu stoji pečat, DEO ANNO 1814. Na novijem zvonu piše: KVIRIN LEBIŠ ZAGREB god. 1938. Na suprotnoj strani je jasno vidljiv tekst: SPOMEN OD FUVES KARL I KRISTINA. Krase ga izliveni anđeli s trubom, listovi neprepoznatljivog bilja, vinove loze i klasje žita. Zvona se oglašavaju na Dan Srca Isusova, Svi svete, Dušni dan  i prilikom sprovoda. U današnje vrijeme su digitalizirana.
Do 1989. je s obje strane kapele postojao Križni put sa sedam postaja, a ukupno četrnaest. Križni put je simbol Kristova stradanja. U svakom vjerniku Križni put zauzima posebno mjesto, mjesto utočišta i nadanja. U obilaženje Križnoga puta vjernici sami dolaze u svojim životnim mukama i problemima. Tako je bilo i s ovim Križnim putem. Međutim, spomenute godine se tražilo mjesto za izgradnju mrtvačnice (krsturnice) i odlučeno je da se ona izgradi ispred kapele Srce Isusovo. Postaje Križnoga puta su smetale, pa su srušene uz obećanje da će se sagraditi nove. Obećanje nije ispunjeno do danas. U tadašnjim teškim vremenima postavljen je u crkvu sv. Lovro u vidu bakroreza na zidovima.
Kalvarija je do današnjih dana ostala simbol vjere katoličkih naroda – Nijemaca, Mađara, Hrvata i drugih.
Ruža Silađev

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika