Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Silazak Duha Svetog

Slavimo ove nedjelje silazak Duha Svetog na apostole. Neizmjeran je značaj ovoga događaja. Treća Božanska osoba se objavljuje i dolazi među ljude da trajno ostane s njima. Njegovim dolaskom rađa se novi Božji narod – Crkva. Ovaj narod ujedinjuje sve narode i narodnosti, sve kulture i jezike u jedno pred Bogom. Tako Bog poručuje da smo svi spašeni i njemu jednako vrijedni, nema povlaštenih niti manje bitnih. Zato se ove nedjelje Crkva raduje, jer slavi svoj nastanak, raduje se jer zna da Duh Sveti i danas djeluje u njoj, da nije sama i da ne može nestati. Bog čuva svoje djelo i usmjerava ljude za dobro svoga naroda i za spasenje onih koji mu pripadaju.

Ispunjenje obećanja

Apostol Luka opisuje u Djelima apostolskim (usp. Dj 2,1-11) kako je to bilo kada je Duh Sveti sišao na apostole. Učenici su deset dana od Uzašašća u molitvi iščekivali ispunjenje Isusova obećanja da će im poslati Duha Branitelja. Tih deset dana razmišljali su kako će ispuniti zadatak da sve narode učine Kristovim učenicima. Mnogo je nedoumica i nejasnoća bilo u njihovim glavama. Ipak, vjerovali su svome Učitelju, koji im je pokazao da njemu ništa nije nemoguće i da se nevjerojatne stvari događaju baš onda kada sve izgleda izgubljeno i propalo. Zato oni u molitvi i s vjerom čekaju.
Obećanje se ispunilo na dan Pedesetnice. Duh u sili i snazi dolazi nad apostole, a šum s neba i razdijeljeni ognjeni jezici nad glavom svakog od njih označavaju njegovo prisustvo. On u njima odmah djeluje, te oni počinju pričati različitim jezicima. U Božjem naumu sve je savršeno isplanirano i sve se događa s razlogom u točno određeno vrijeme. Tako i Duh Sveti dolazi baš na dan Pedesetnice. Toga dana Jeruzalem je bio pun hodočasnika iz različitih krajeva. Svatko od njih čuje apostole na svome jeziku, svi ih razumiju, te mogu prenijeti u svome kraju ono što su vidjeli i doživjeli, a što je najvažnije – mogu prihvatiti naviješteno Evanđelje.
Iako su se apostoli deset dana pitali kako će ispuniti zadaću naviještanja i kako će im pomoći Duh Branitelj o kojem ništa ne znaju, sada, na dan Pedesetnice, sve se riješilo i postalo je jasno. Isus im je poslao Duha Svetoga koji će ih upućivati u svu istinu, koji će od njih načiniti propovjednike takve da se na njihove riječi mogu obratiti oni koji Isusa nisu poznavali, za koje ne postoje nikakve granice ni prepreke.
Pedesetnica je bila čudesan dan, ali djelovanje Duha Svetoga nije završilo toga dana. On je ostao s Kristovim učenicima i do danas djeluje u Crkvi.

Duh djeluje i po nama

Pavao u svojoj poslanici Korinćanima pojašnjava kako to Duh djeluje među ljudima. On kaže: »Nitko ne može reći: ‘Gospodin Isus’ osim u Duhu Svetom« (1Kor 12,3b). Onaj koji naviješta ne može to činiti bez Duha Božjeg. Naš navještaj Evanđelja je naše svjedočanstvo koje dajemo u svijetu. Svjedočimo riječima i djelima, svojim životom. No, to ne možemo činiti ukoliko nas Duh ne učini sposobnima za to veliko djelo, na koje smo pozvani. Naše je svjedočanstvo djelo Duha koji prebiva u nama i koji nas u različitim situacijama čini Kristovim svjedocima u svijetu.
Duh daje različite darove, povjerava vjernicima različite zadaće, a sve je to na izgradnju Božjega naroda. Niti jedan dar nije samo na korist onome koji ga je primio. S darom ide zadaća da se iskoristi na korist drugima. A svatko od nas je primio nešto što može ugraditi u rast Crkve. Važno je samo da želimo surađivati s Duhom Svetim koji će nam pomoći da ono što smo primili iskoristimo onako kako je ispravno.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika