Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotički srednjoškolci i dalje čitaju

Četrnaest subotičkih srednjoškolaca – Marko Cvijetić, Lucia Mamužić, Dominik Kujundžić, Ivan Huska, Ana Skenderović, Luka Mrkaljević i Petra Benčik iz Gimnazije Svetozar Marković te Egon Ferković, Radmila Đukić, Marijana Čordarić, Iva Katić, Jana Mihajlović, Božana Vujačić i Uroš Ninić iz Medicinske srednje škole sudjelovali su na nacionalnoj razini hrvatskoga kviza Mreža čitanja za učenike srednjih škola. Na ovoj posljednjoj, trećoj razini online testa znanja sudjelovalo je ukupno 354 srednjoškolca od početnih 626, koliko ih je bilo na početku natjecanja, prošle godine u prosincu. 
Tema kviza za ovu školsku godinu bila je »U mreži različitosti« te su učenici čitali sljedeća književna djela: Jelena Kastaneti – Živjeti, Leigh Bardugo – Šest vrana i Miro Morović – Voštani princ. Kviz organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici ga je provela Gradska knjižnica Subotica u suradnji s NIU Hrvatska riječ.
»Iako nitko od njih nije osvojio neko od prva tri mjesta ponosni smo na naše srednjoškolce koji se, unatoč svim ponudama koje im se nude u svakodnevnom životu i poražavajućim pokazateljima kako je čitanje u krizi, ipak druže s knjigom. Radujemo se i što je broj mladih iz Subotice koji žele sudjelovati u ovom hvale vrijednom projektu svake godine sve veći te ih je ove školske godine bilo ukupno 29 što je za deset više od prethodne sezone«, kaže knjižničarska savjetnica Gradske knjižnice Subotica Bernadica Ivanković.  
Subotički organizatori kviza priredili su jučer i svečanu dodjelu nagrada, zahvalnica i diploma za sve sudionike iz Srbije. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika