Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Animirana instalacija o obiteljskim odnosima

U Galeriji Prsten Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu do 11. lipnja može se pogledati izložba Obiteljski portret međunarodno afirmirane vizualne umjetnice Lee Vidaković (podrijetlom iz Subotice). 
U pitanju je animirana instalacija koja je praktični dio njezinog doktorskog istraživanja na ADM/NTU u Singapuru 2020. godine, teze koja se bavila prostornom naracijom za animirane sadržaje u galerijskim, muzejskim ili drugim javnim prostorima van kino dvorana.
Kako se navodi u najavi izložbe, instalacija se sastoji od sedam sinkroniziranih projekcija te prostornih instalacija sastavljenih od segmentiranih dijelova minijaturne kuće u kojoj se priča događa te lutaka korištenih u samoj animaciji (tlocrt kuće je cca 3 x 3 x 1 metar). Animacije su izvedene u zahtjevnoj tehnici tradicionalnog lutka filma, te se u ovom radu miješaju estetike tradicionalnog i taktilnog lutka filma s fragmentiranom naracijom u suvremenom, raščlanjenom, prostornom kontekstu.
Kada je riječ o temi izložbe, u pitanju je poetična, mračna i pomalo humoristična priča u kojoj su obiteljski odnosi disecirani i stavljeni na stol. Radnja se događa u tiho nedjeljno popodne u aristokratskoj, obiteljskoj kući gdje je mir narušen kada Andrásev brat Zoltán dođe u nenajavljen posjet sa svojom 12-članom obitelji. Zategnuti odnosi, propast aristokracije i skori raspad Austro-Ugarske su suptilno nagoviješteni kroz nemir i tenziju. 
Izložba je uvrštena u program ovogodišnjeg Anima-festa u Zagrebu. 
D. B. P. / Foto: Juraj Vuglač

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika