Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Kraljice Bodroga u Metkoviću

METKOVIĆ – Ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga iz Monoštora nastupila je na koncertu marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije u Metkoviću kojim je zatvorena 37. Smotra folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala.
Osim njih, nastupile su i pjevačke skupine iz Metkovića, Ploča, Mliništa, Rogotine, Komina, Slunja i Kupljenova.  
Koncert je tradicionalno završen zajedničkim pjevanjem najpoznatije hrvatske marijanske pjesme Zdravo, djevo. Umjetnički voditelj ove smotre folklora je ugledni prof. Vido Bagur. 

Jelačićeva klapa u Nišu

NIŠ – Klapa petrovaradinskog HKPD-a Jelačić priredila je za vikend koncert u katoličkoj crkvi u Nišu, u organizaciji tamošnje hrvatske udruge Široko. Ovo je drugo gostovanje Petrovaradinaca kod prijatelja u Nišu. Ranijih godina su u tom gradu gostovale i druge hrvatske udruge poput HGU-a Festival bunjevački pisama iz Subotice i HKPD-a Matija Gubec iz Rume. 
»Gostuju nam udruge iz Vojvodine, jer mi ovdje u našoj maloj zajednici nemamo kadrova koji bi izveli takve programe. Puno nam znači ova vrsta potpore«, kaže predsjednica niške udruge Ivanka Spasić.
Realizaciju koncerta pomogao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Koncert u Rumi

RUMA – Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec bit će održan sutra (subota, 27. svibnja) u Velikoj dvorani Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi. Orkestar nastupa pod ravnanjem Dragutina Škrobota. Ovogodišnji koncert je ujedno i oproštajni za dosadašnjeg dirigenta Velikog tamburaškog orkestra Josipa Jurcu te dugogodišnjeg solista orkestra Dušana Stupara. Koncert će imati svečani karakter i prilagođen repertoar u skladu s prigodom održavanja. Početak je u 20 sati.
S. D.

ZKVH na Panonskom festivalu knjige

OSIJEK – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata sudjeluje na prvom Panonskom festivalu knjige u Osijeku u nedjelju, 28. svibnja, s programom pod nazivom »Časopisi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – Godišnjak za znanstvena istraživanja, Nova riječ i 7. Matoševi dani«. Početak je u 14 sati na glavnoj pozornici u dvorani Gradski vrt u Osijeku. U programu sudjeluju potpredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić, lektor hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu Perica Vujić i izvršna urednica časopisa Katarina Čeliković.
Prvi Panonski festival knjige traje od 24. do 28. svibnja i jedinstven je kulturni događaj posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima. Radi se o jedinstvenom spoju sajma i festivala knjige koji predstavlja mjesto susreta s dobrom i kvalitetnom knjigom kao i njenim autorima.

Okrugli stol O Šokcima je rič

SOMBOR – U organizaciji UG-a Urbani Šokci, u subotu, 27. svibnja, u Somboru će biti održan Međunarodni okrugli stol O Šokcima je rič. Okrugli stol održava se u velikoj dvorani Gradske kuće, s početkom u 18.30 sati. 
Ovogodišnja tema je »Poezija kao čuvarica identiteta«, a predavanje će održati dr. sc. Emina Berbić Kolar. Na manifestaciji će biti predstavljena i zbirka pjesama Škatulja riči o kojoj će govoriti recenzentica dr. sc. Ljiljana Kolenić i dr. sc. Silvija Ćurak.
Program će obogatiti pjesnici zastupljeni u knjizi Škatulja riči, te Robert Kopić (gajde), Božana Vidaković (harmonika) i MPS Bodroški bećari iz Monoštora.

Okrugli stol Urbani Šokci

OSIJEK/MONOŠTOR – Šokačka grana iz Osijeka organiziraju 2. i 3. lipnja manifestaciju Urbani Šokci s okruglim stolom na temu »Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca« koji žive u tri susjedne zemlje. Program prvoga dana počinje u 16 sati u osječkoj Staroj pekari u okviru kojeg će biti otvorena izložba fotografija Lica Bačke subotičkog fotografa Augustina Jurige. Osim predavača, program će svojim nastupom obogatiti Ženska pjevačka skupina Šokačka grana.
Nastavak ove manifestacije je 3. lipnja u Monoštoru s početkom u 10 sati u maloj dvorani Doma kulture gdje će se nastaviti skup o ovogodišnjoj temi, a nastupit će i Kraljice Bodroga KUDH-a Bodrog koji je uz ZKVH domaćin ovogodišnje manifestacije u Vojvodini.
Međunarodni okrugli stol (MOS) organiziraju Šokačka grana Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (Subotica), Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj (Pečuh) te Vinkovački šokački rodovi. Nastavak je ovo planiranoga održavanja okupljanja znanstvenika i stručnjaka te poznavatelja tradicijske kulture Šokaca i Bunjevaca. MOS ima međunarodni Organizacijski odbor, a radovi će biti objavljeni u zborniku radova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika