Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi koraci, s tamburom u ruci

Večer sa solistima naziv je koncerta koji je 23. svibnja održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici na kojem su tamburaši – članovi Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama pokazali publici što su sve radili tijekom ove školske godine.
Solisti i orkestri udruge imali su izuzetno ispunjenu godinu, a njihov rad je nagrađen na brojnim natjecanjima i festivalima. Ujedno ovaj koncert je bila i prilika zahvaliti za godine rada članovima udruge, koji su ove godine »veliki«, odnosno »mali« maturanti.

Solisti – maturanti  

Tijekom cjelovečernjeg koncerta nastupio je Dječji i Veliki festivalski tamburaški orkestar HGU-a pod ravnanjem prof. Mire Temunović, kao i komorni sastav ove udruge, a u ulozi dirigentice u jednoj točki programa predstavila se učenica II. razreda srednje Muzičke škole u Subotici Iva Gabrić. Ovim koncertom »veliki« maturanti Lea Bagi, Marko Kujundžić i Nikola Vujić završili su još jedan ciklus školovanja i budući da će nastaviti dalje školovanje, neki i izvan zemlje, njihov angažman u Udruzi će biti znatno smanjen. 
Lea Bagi je maturantica srednje Muzičke škole u Subotici na odsjeku tambure (prim) u klasi prof. Sonje Berta i kako je rekla, i ovaj koncert joj je bio posebno iskustvo, jer »samo jednom si maturantica«. Lea dalje ne planira nastaviti baviti se glazbom nego joj je želja jednoga dana biti logopedica, a tamburu će, kako je rekla, i dalje svirati sebi za dušu. 
Marko Kujundžić je također maturant srednje Muzičke škole u Subotici, no on je drugi put »veliki« maturant. Marko je nakon završene osnovne i niže škole za tamburu upisao srednju Tehničku školu Ivan Sarić, a od drugog razreda je krenuo usporedo i u srednju Muzičku školu, te je tako prošle godine maturirao na smjeru Elektrotehnika računara, a ove godine na smjeru tambure. Tambura je zamijenila računalo i postala njegov izbor. Marko planira upisati Akademiju za umjetnosti i kulturu u Osijeku, na smjeru tambure. 
»Tambura je definitivno moj izbor i planiram ići do kraja, zapravo završiti sve što je moguće za tamburu. S otvorenjem akademije su se i nama tamburašima pružile nove mogućnosti i to želim iskoristiti. Nastupao sam već puno puta kao solist, ali je poseban osjećaj sjediti ispred orkestra kojeg čine tvoje kolege i koji su tu kao podrška«, kaže Kujundžić, koji bi, iako planira na studij u Osijek, volio nastaviti svirati i u ovoj udruzi.
Među maturantima je i Nikola Vujić, maturant Gimnazije Svetozar Marković (opći smjer), koji se s tamburom »druži« još od svoje sedme godine, a tako planira i dalje. Nikola planira upisati višu školu ili fakultet za informatiku, a tambura će mu i nadalje biti u rukama. 
»Poseban je osjećaj biti solist. Nisam imao često prilike nastupati kao solist, pa mi je ovo osobito drago, a nadam se da će toga biti još u budućnosti. Budući da planiram studirati u Subotici, ostat ću i nadalje član ovog orkestra i svirati kao i do sada sebi za dušu«, kaže Vujić.

Izuzetan uspjeh 

Na programu su se našle skladbe čuvenog virtuoza Pere Tumbasa Haje, L. Gugllielmija, J. Offenbacha, A. L. Webbera, E. de Curtisa, P. I. Tchaikovskog, A. Radua, B. Potočnika, V. Zirduma, te druge tradicionalne kompozicije.
Ovim koncertom je na poseban način naglašen i postignuti uspjeh na natjecanjima i festivalima, pa se tako Udruga, kao i pojedinci, može pohvaliti sjajnim nagradama. 
Dječji tamburaški orkestar je na 19. Festivalu vojvođanske tambure u Adi osvojio I. mjesto, kao i na 66. Festivalu Muzičkih i baletskih škola Srbije u Bačkoj Palanki. 
Kao solistice Ana Perčić i Anđela Horvatski osvojile su prve nagrade na 19. Festivalu vojvođanske tambure u Adi, kao i na 9. Međunarodnom natjecanju tamburaša u Subotici, a one su sudjelovale i na Republičkom natjecanju u Novom Sadu, gdje su osvojile druga mjesta. 
Komorni sastav Udruge, kojeg čine Iva Molnar, Nikola Vujić, Marko Kujundžić, Jasmina Vukov, Iva Gabrić, Nemanja Temunović, Ivona Milodanović, Péter Pálfi i Matija Ivković Ivandekić (koncertmajstor), je također osvojio prve nagrade na spomenutom Festivalu vojvođanske tambure, kao i na Međunarodnom natjecanju tamburaša, a nastupali su i na 23. Memorijalu Hrvoja Majića u Vinkovcima. 
Među nagrađenim učenicima – solistima su i članovi Velikog festivalskog tamburaškog orkestra Iva Molnar, učenica II. razreda srednje Muzičke škole u klasi prof. Mire Temunović, koja je osvojila: I. nagradu na Festivalu vojvođanske tambure, I. nagradu na Međunarodnom natjecanju tamburaša i II. nagradu na Republičkom natjecanju; Péter Pálfi učenik II. razreda srednje Muzičke škole u klasi prof. Vojislava Temunovića osvojio je tri prve nagrade: na Festivalu vojvođanske tambure, na Međunarodnom natjecanju tamburaša i na Republičkom natjecanju. Među nagrađenim učenicima je i Marko Kujundžić, maturant srednje Muzičke škole u klasi prof. Mire Temunović koji je osvojio tri prve nagrade na već spomenutim natjecanjima. Tako se i ova školska godina, za tamburaše uspješna, privodi kraju. 
Na kraju koncerta nazočnima se obratio i predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente, koji je čestitao svima na uspjehu, a maturantima poželio da i nadalje u životu ostvaruju svoje zacrtane ciljeve i ne posustaju u radu, te im naglasio da su ima vrata Udruge uvijek otvorena. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika